Comisia Iordache a modificat Codurile penale. Termenele de prescripție, reduse
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Aleşii puterii nu au vrut însă nici în ruptul capului să renunţe la acele schimbări criticate nu doar de specialiştii europeni, ci şi de opoziţia care l-a acuzat pe Iordache că îi face jocurile şefului său, Liviu Dragnea.
La ședință și-a făcut apariția și ministrul Justiției Tudorel Toader, căruia PSD i-a cerut să dea ordonanță de urgență în acest domeniu al codurilor penale.
Comisia parlamentară specială privind legile Justiţiei a dat marţi raport favorabil modificărilor la Codul penal, eliminând mai multe prevederi din forma iniţială, care au fost declarate neconstituţionale de către CCR.
Raportul a fost adoptat cu 12 voturi "pentru" şi 7 "împotrivă".
Comisia specială a decis să rămână în formă iniţială mai multe articole criticate de Opoziţie, pe motiv că nu au fost atacate sau nu au fost declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională.
Unul dintre acestea se referă la reducerea termenelor de prescripţie a pedepselor. Astfel, termenele de prescripţie a răspunderii penale vor fi: de 8 ani, faţă de 10 ani în legea în vigoare, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani; şi de 6 ani, în loc de 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani.
De asemenea, un alt text se referă la abrogarea neglijenţei în serviciu. Totodată, o altă modificare prevede introducerea unui termen de un an în care se poate face un denunţ. "Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă faptă mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de 1 an de la data săvârşirii acesteia", prevede textul.
Raportul urmează să intre miercuri în dezbaterea plenului Senatului, după cum a anunţat preşedintele Comisiei speciale, Florin Iordache. El a precizat că marţea viitoare comisia se va reuni din nou, astfel încât miercuri aceste modificări să fie adoptate în plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.
Tudorel Toader, criticat de Florin IordacheLa începutul ședinței, deputatul PSD Florin Iordache, care conduce această comisie, s-a arătat nemulțumit de activitatea ministrului Toader.
"Suntem aici pentru că, dintr-o regretabilă eroare a guvernării PSD - ALDE, Guvernul nu a reuşit să implementeze deciziile constituţionale, potrivit ultimei decizii a CCR. De aceea am invitat reprezentanţii ministerului, pentru că e anormal. Guvernul a avut patru luni de zile să ducă la îndeplinire decizia CCR şi din săptămână în săptămână şi din lună în lună ne-am trezit în luna aprilie când decizia CCR, care stabilea că anumite articole din Codurile penale sunt constituţionale şi altele sunt neconstituţionale, suntem în aceeaşi situaţie", a afirmat Iordache.
El a mai anunţat că propunerea PSD este să elimine acele articole din codurile penale care au ”vicii de constituționalitate”.
”Decizia politică a noastră este aceea de a discuta acele articole neconstituționale declarate de Curte, să fie eliminate. Vom prezenta și un calendar, ca să vă pregătiți mai departe. Să trimitem Senatului forma Codului Penal cu articolele declarate constituționale și să fie adoptată mâine, iar săptămâna viitoare să fie atât codul penal, cât și codul de procedură penală, articolele constituționale, să fie adoptate de către Camera Deputaților. În consecință, președintele României să aibă două legi, codul penal și codul de procedură penală cu toate acele articole declarate constituționale. Și atunci, posibilitatea atacării la Curte a dumneavoastră sau a președintelui - să vedem pe ce subiecte mai puteți ataca - sau există și posibilitatea reexaminării.” - a spus Iordache.
Deputat PNL: Majoritatea parlamentară doreşte o adoptare "pe repede înainte”Anterior acestei ședințe, deputatul PNL Gabriel Andronache a declarat că şedinţa comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiţiei convocată pentru marţi dovedeşte că majoritatea parlamentară doreşte o adoptare "pe repede înainte, (...) total neprocedurală" a modificărilor la codurile penal şi de procedură penală, fără a mai aştepta opiniile forurilor internaţionale.
"Opinia mea este că modalitatea pe care au ales-o colegii din majoritatea parlamentară de a reglementa pe repede înainte unele situaţii, care, în mod evident, ar trebui mai întâi să aştepte opinia Comisiei de la Veneţia, este o modalitate total neprocedurală de a soluţiona această chestiune. În opinia noastră, am mai spus-o şi altădată, această comisie ar trebui să aştepte în mod evident toate opiniile forurilor internaţionale care au fost solicitate în această direcţie", a afirmat Andronache, la Parlament, potrivit Agerpres.
Întrebat ce vor face PNL sau şeful statului dacă votul în Parlament la modificările privind codurile penale va fi dat doar pe articolele declarate constituţionale de CCR, el a spus:
"Bineînţeles că noi mai avem o cale de atac şi, în mod aproape sigur, o vom exercita în măsura în care vom identifica motive şi noi considerăm că putem identifica astfel de motive, adică să sesizăm din nou Curtea Constituţională".
Deputatul liberal Ioan Cupşa a precizat că liberalii vor sesiza la CCR acele articole care nu au fost supuse controlului de constituţionalitate.
"Acolo unde CCR s-a pronunţat (...) pe modificările pe care şi le doresc să le aducă Codului de procedură penală şi Codului penal, desigur că vom respecta decizia CCR şi ne vom conforma. Însă, este de subliniat, aşa cum a spus colegul meu, totul este pe repede înainte. Am primit, în timp ce eram în comisii reunite pentru a aviza cererea adresată Parlamentului României de către preşedintele Klaus Iohannis, de abia atunci am primit acel raport asupra căruia trebuie să ne pronunţăm la ora 15,30 astăzi. Deci, încă o dată, totul este pe repede înainte, (...) nu ştim ce se va întâmpla. (...) Această comisie specială nu a mai fost convocată din luna decembrie a anului trecut, asta înseamnă patru luni. Au sperat în tot acest timp ca printr-o ordonanţă de urgenţă să-şi rezolve problemele. (...) Şi-au dat seama că acest lucru nu mai e posibil şi acum forţează aceste lucruri. În fapt, felul în care lucrează în Parlamentul României prin această comisie specială, care (...) este convocată astăzi, raportul este comunicat cu 2-3 ore înainte şi va hotărî astăzi în jurul orelor 16,00 dovedeşte că nu au respect faţă de Parlament, nu au respect faţă de procedura legislativă", a completat Cupşa.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: PSD , Parlament , cod penal , florin iordache , legile justiției , comisia iordache
Dată publicare: 16-04-2019 14:56