Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Comisia Iordache: Judecătorii şi procurorii, eliberaţi din funcţie dacă nu au reputație bună

Judecătorii şi procurorii vor putea fi eliberaţi din funcţie şi în cazul neîndeplinirii condiţiei privind buna reputaţie, a decis, miercuri, Comisia specială pentru elaborarea legilor Justiţiei. 

Această prevedere apare într-un amendament adoptat la Ordonanţa de Urgenţă 92/2018, potrivit Agerpres.

Judecătorii şi procurorii sunt eliberaţi din funcţie în cazul neîndeplinirii condiţiilor prevăzute la art. 14 alin. (2) lit. a) şi e) ori a condiţiei privind buna reputaţie, dacă în acest ultim caz se apreciază că nu se impune menţinerea în funcţie, prevede textul adoptat, la propunerea PSD, la OUG 92/2018 de modificare a legilor Justiţiei.

Membrii comisiei au acceptat un amendament al USR, care prevede că vor fi promovaţi la Parchetul de pe lângă ICCJ procurorii care nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii trei ani, textul iniţial nestabilind un termen.

"Pentru a fi promovaţi în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă, cel puţin 10 ani vechime în funcţia de procuror sau judecător, cel puţin gradul profesional corespunzător parchetului de pe lângă curtea de apel şi să fi fost declaraţi admişi în urma unui concurs organizat de către comisia constituită în acest scop", prevede textul adoptat.

Citește și
parlamentul european
Draftul rezoluţiei privind statul de drept în România. Parlamentul European, profund îngrijorat

Potrivit unui alt text adoptat la propunerea PSD, "judecătorii sau procurorii care îndeplinesc condiţiile prevăzute de art. 33 indice 1 şi de art. 105 din Legea 303/2004 şi care demisionează în vederea exercitării unei funcţii în cadrul unei instituţii sau autorităţi publice naţionale, organism internaţional, instituţie a UE sau instituţie internaţională au dreptul să li se rezerve, pentru o perioadă de maxim 6 ani, postul din care demisionează. Postul astfel rezervat va fi ocupat din fondul de rezervă al Ministerului Justiţiei".

Comisia nu a modificat prevederea referitoare la pensionarea judecătorilor şi procurorilor. Potrivit OUG 92, pensionarea la 20 de ani vechime în magistratură a fost abrogată.

Secretarul de stat Marian Moţ de la Ministerul Justiţiei a precizat că s-a dispus prorogarea intrării în vigoare a acestei dispoziţii până când CSM va face o evaluare a numărului magistraţilor care ar beneficia de această prevedere.

"Ştim că aceasta este una dintre criticile Comisiei de la Veneţia. Eu aş opina pentru faptul că CSM, dintr-o discuţie care a avut loc la MJ, am înţeles că CSM va face din nou o evaluare cu date certe a judecătorilor şi procurorilor care ar avea vocaţie de a se pensiona în condiţiile Legii 303. În consecinţă, prorogarea intrării în vigoare ar avea rolul (...) de a se evita situaţia unei lipse în sistem. S-a optat pentru prorogarea prevederii pentru acest an pentru a funcţiona în condiţii optime", a explicat Marian Moţ.

Preşedintele comisiei, Florin Iordache, a arătat că se aşteaptă din partea CSM o evaluare, până când proiectul ajunge în dezbaterea Senatului, care este for decizional.

Membrii comisiei au mai decis abrogarea articolului potrivit căruia constituia vechime perioada în care o persoană a exercitat funcţia de notar de stat, chiar dacă la data pensionării au altă ocupaţie.

Discuţiile asupra OUG vor continua luni, de la ora 11,00, Iordache precizând că raportul va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor miercurea viitoare

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult