Comasarea alegerilor europarlamentare cu locale. Surse: PNL ar fi dispus să cedeze PSD cinci funcții importante în stat
Your browser doesn't support HTML5 video.
Despre comasarea alegerilor se discută de ceva vreme deja și cele mai mari șanse să fie agreată este această comasare a europarlamentarelor, care sunt programate în data de 9 iunie, cu localele, ce ar trebui să aibă loc în luna septembrie.
Liberalii sunt avantajați de această comasare, iar sondajele de opinie spun că partidul condus de Nicolae Ciucă nu ar sta foarte bine în sondaje în acest moment. Tocmai de aceea PNL-ul este dispus ca din această comasare, dacă s-ar face, să cedeze PSD-ului cinci dintre cele mai importante funcții în stat.
Vorbim despre cele două șefia celor două camere ale Parlamentului, șefia Serviciului Român de Informații și funcția de comisar european ce ar reveni României.
Aceste informații au fost lansate pe surse din interiorul celor două partide și urmează să fie agreate în coaliția de guvernare. Tot în coaliția de guvernare se mai discută un al 2-lea scenariu de comasare, venit tot din partea PSD-ului.
Se referă la organizarea împreună a alegerilor pentru Parlament, pentru Senat și Camera Deputaților, împreună cu turul unu sau turul doi al prezidențialelor.
Social-democrații și-ar dori un calendar foarte clar al celor cinci runde de alegeri ce ar trebui să aibă loc în acest an și, de asemenea, și-ar dori ca odată cu stabilirea acestui calendar, liberalii să îi asigure că vor susține un candidat comun la șefia țării, un candidat provenit din rândul PSD-ului. Ei bine, aici avem o problemă în interiorul coaliției.
Liberalii nu vor să agreeze acest scenariu, sunt de acord cu comasare alegerilor, invocă faptul că în acest fel oamenii vor fi mult mai interesați de vor și se vor economisi și bani la bugetul de stat, dar nu vor să susțină un candidat al PSD-ului la șefia țării. Evident, vor să aibă propriul lor candidat.
Cel mai probabil, liberalii care vor merge joi la Guvern, la ședința coaliției, vor susține că sunt de acord cu comasarea alegerilor europarlamentare și, în funcție de rezultatele ce vor fi obținute în luna iunie, să stabilească următorul plan de bătaie.
Vom vedea dacă hotărăsc joi sau dacă până la finalul săptămânii, așa cum și-au propus liderii coaliției, vor ajunge la un acord în privința acestui calendar al alegerilor.
Comasarea alegerilor europarlamentare cu locale în 2024. Trebuie modificată legeaNici PSD şi nici PNL nu îşi asumă ideea acestei iniţiative, deşi ambele partide susțin că o comasare a alegerilor în acest an ar fi benefică.
Presiunea luării unei decizii este legată de termenele constituţionale, astfel că o eventuală modificare a legislaţiei, pentru a permite organizarea în acelaşi timp a mai multor runde de alegeri, ar trebui votată în Parlament până la finalul lunii martie.
Opoziţia a anunţat deja că va ataca la CCR orice modificare a legislaţiei în acest sens.
Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Nicolae Ciucă, arăta că ideea comasării alegerilor ar putea aduce o prezenţă mai mare la vot. El sublinia că nu ar fi pentru prima oară când s-ar desfăşura alegeri europarlamentare în acelaşi timp cu cele locale, că acest lucru s-a mai întâmplat şi în alte ţări europene şi chiar în acest an cele două tipuri de alegeri vor avea loc în aceeaşi zi în patru ţări.
”Dacă ne uităm, din iunie până în decembrie, cu toţii vom fi ocupaţi şi preocupaţi de ceea ce se va întâmpla pe scena politică. Pentru că este o bătălie în urma căreia cel care va câştiga ia totul, iar ceilalţi trebuie să o ia de la început, ceea ce este foarte corect. Şi atunci nu cred că ne putem permite în contextul actual să sacrificăm o jumătate de an doar pentru un astfel de plan care se derulează pe cele şase luni”, a argumentat liderul liberal, potrivit News.ro.
Purtătorul de cuvânt al Partidului Naţional Liberal, Ionuţ Stroe, afirma la rândul lui că ideea comasării alegerilor nu aparţine PNL, subliniind că state precum Belgia sau Italia comasează unele scrutine cu ocazia celui pentru Parlamentul European.
”Nu pleacă de la noi (ideea comasării alegerilor - n.r.). Anul trecut am deschis această discuţie pentru că, în mod evident, ne gândeam că trebuie să existe ceva timp înainte pentru a oferi predictibilitate procesului democratic de vot. Când vorbim de aceste alegeri organizate împreună, vorbim de simplificarea procesului electoral, în niciun caz de şmecherie, votul democratic niciodată nu va fi egal cu şmecheria. Dacă e să vorbim de şmecherie, ar trebui să ne uităm la exemplele a şapte state europene care - ce să vezi? - organizează împreună anumite tipuri de alegeri fix cu prilejul alegerilor europarlamentare”, afirma Ionuţ Stroe, în cadrul unei emisiuni la TVR Info.
Şi deputatul Gabriel Andronache, liderul deputaţilor PNL, afirma că procedura comasării alegerilor este cât se poate de democratică, a fost şi este practicată cu caracter extins la nivelul UE, iar dovada este că această comasare este expusă pe pagina electronică oficială a Parlamentului European.
El preciza că în 2024 cel puţin 5 ţări UE vor avea alegeri comasate, ţări care au stabilit deja acest mod de desfăşurare a alegerilor (Belgia, Spania, Malta, Ungaria, Italia), una dintre acestea având trecută în Constituţia ţării procedura alegerilor comasate.
Marcel Ciolacu: Făcând această comasare, mai mulţi cetăţeni, mai mulţi români participă la votPreşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că nu s-a discutat acest subiect însă o analiză va fi făcută în şedinţa de joi a coaliţiei.
El preciza că în acest moment sunt 9 state UE care au comasat localele cu europarlamentarele, astfel că precedentele europene s-au creat. ”Făcând această comasare, mai mulţi români participă la vot”, a mai spus şeful Executivului, el arătând că, dacă erau singure europarlamentarele, fără niciun referendum, cum se mai întâmpla în trecut, atunci prezenţa la vot va fi una minimă, astfel că nu crede în argumentul lipsei de democraţie.
La rândul lui, prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a afirmat că nu s-a luat niciun fel de decizie privind comasarea alegerilor în cadrul coaliţiei de guvernare, menţionând că, atunci când se ajunge la un acord, acesta trebuie prezentat românilor.
Klaus Iohannis: Patru runde de alegeri este foarte multPreşedintele Klaus Iohannis a comentat la Strasbourg scenariile privind comasarea alegerilor, el afirmând că patru runde de alegeri este foarte mult şi că nu este împotriva unor comasări de alegeri, dacă se face bine, dacă se organizează din timp şi se anunţă, fiind o metodă de a reduce numărul de scrutine.
”Alegerile vor avea loc toate în acest an. Patru runde de alegeri este foarte mult, care cu care se pot comasa, în mod legal, corect şi constituţional va elucida Guvernul şi coaliţia de guvernare. Eu nu sunt împotriva unor comasări de alegeri, dacă se face bine, dacă se organizează din timp şi se anunţă, este o metodă de a reduce numărul de scrutine”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.
Opoziţia anunţă că va ataca la CCR orice modificare a legislaţiei pentru comasarea alegerilor şi sesizează instituţiile europene
Comisarii europeni pentru Justiţie şi pentru Valori şi Transparenţă, au fost sesizaţi pe comasarea alegerilor forţată de PSD şi PNL.
Europarlamentarul USR Vlad Botoş şi europarlamentarul PMP Eugen Tomac au trimis scrisori Věrei Jourová, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar pentru Valori şi Transparenţă, şi lui Didier Reynders, comisar pentru Justiţie, pe tema comasării alegerilor din România şi a pericolelor pe care le implică o astfel de măsură nedemocratică.
În plus, USR a anunţat că va sesiza Comisia de la Veneţia.
Sursa: News.ro, Pro TV
Etichete: PSD , PNL , alegeri europarlamentare , comasarea alegerilor
Dată publicare: 08-02-2024 07:25