Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Coaliția de guvernare analizează introducerea unei declarații de avere, pe care să o completeze fiecare român

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pe lângă taxa de solidaritate, coaliția de guvernare analizează introducerea unei declarații de avere, pe care să o completeze fiecare român. Așa statul ar avea în evidență toate veniturile și bunurile cetățenilor săi.

Discuția vine în contextul în care social-democrații, au propus inclusiv o taxă pe lux, aplicată celor care au bunuri precum vile, iahturi și mașini scumpe.

Una dintre ideile avansate în cadrul discuţiilor dintre social-democraţi şi liberali se referă la modul în care vor fi susţinute creşterile de pensii, salarii şi alocaţii, printr-o mai bună colectare de taxe. Aşa s-a ajuns la ideea unei declaraţii de avere aplicată tuturor.

O astfel de măsură nu ar fi luată în calcul pentru anul următor, potrivit unor surse politice. Asta şi pentru că sistemul informatic al Fiscului încă nu este pregătit pentru a prelua o asemenea cantitate de date, iar angajaţii săi ar fi insuficienţi pentru a le gestiona.

Andreea Gheorghe, specialist fiscal: „Este foarte complicat să impui o astfel de declaraţie tuturor romanilor, în condiţiile în care nu suntem o ţară digitalizată. În România nu suntem obişnuiţi să completăm declaraţii în fiecare an - veniturile din salarii se declară de către angajator.”

Social-democraţii propuseseră impozitarea progresivă a veniturilor, care-i avantaja pe cei cu cu salarii mici dar lua din banii celor cu încasări mari. Însă liberalii nu au fost de acord cu renunţarea la cota unică de 10%.

PSD a venit cu varianta taxei pe lux. În acest caz, vorbim despre o suprataxă pentru proprietăţi ca limuzine, vile spaţioase şi iahturi. Varianta propusă de social-democraţi era că, în cazul vilelor, ea să fie aplicată pentru tot ce trece de 120 de metri pătraţi, iar la masina- ar fi fost un prag de 50 de mii de euro. În niciuna dintre variante nu s-a ajuns la un consens.

Nu este prima dată când social-democraţii vin cu astfel de iniţiative. În 2017, a fost propusă globalizarea veniturilor pe gospodărie, care ar fi presupus că toţi românii să-şi completeze declaraţiile fiscale, cu ajutorul unor consultanţi. Ideea a rămas pe hârtie pentru că ''nu a fost voinţa politica'.

În prezent, câteva state din Europa au o suprataxare a averilor.

Franţa practică o taxare pe avere, cu praguri, până la limita de 1,5%. Norvegia are un impozit de 0,85% în cazul averilor peste un anumit prag, iar în Spania taxa poate ajunge până la 3,75%. Şi în Belgia a fost introdusă recent o taxă pe acţiuni.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult