Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ciucă anunță că PNL va avea propriul candidat la prezidențiale. Decizia ar putea avea un impact direct asupra alegerilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Deși au avut liste comune la alegerile europarlamentare, PNL și PSD ar putea merge separat la prezidențiale. Liderii celor două formațiuni nu se înțeleg în privința desemnării unui candidat comun.

După o discuție restrânsă în Coaliție, liderul PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat că ar putea merge pe drumuri diferite și la alegerile parlamentare din decembrie.

Într-o discuție în format restrâns, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au analizat procentele obținute la alegerile de duminică din perspectiva următorului scrutin, cel pentru șefia țării. Fiecare dintre cei doi lideri are mandat de la partid să intre în cursa pentru Cotroceni.

Nicolae Ciucă, președintele PNL: "PNL are propirul candidat. Lista comună putea fi luată în calcul dacă discutam de un candidat comun. Altfel, este difcil să discutăm".

Printre variantele luate în calcul de liberali este și aceea ca PNL să intre în alegerile prezidențiale din opoziție sau să caute susținerea formațiunilor de dreapta, coalizate în jurul USR.

Citește și
marcel ciolacu nicolae ciucă
PSD și PNL ar putea face alianță pentru prezidențiale și parlamentare. Condiția pusă de Ciolacu pentru a bate palma

Ionuț Moșteanu, liderul grupului USR: "În momentul în care PNL e cu PSD la guvernare, am părea schizofrenici să susținem candidatul PNL. Suntem oameni cu mintea la noi".

Pe de altă parte, la PSD în prima declarație de după alegeri, Marcel Ciolacu anunța că rezultatul obținut cu o lista comună la europarlamentare îi obligă să meargă împreună. Abordarea este diferită și pentru că, potrivit unor surse, liderul PSD își dorește mai degrabă să rămână premier. Doar că este greu de explicat în cel mai mare partid din România decizia de a nu avea propriul candidat la prezidențiale.

Paul Stănescu, secretar general PSD: "Eu nu l-am întrebat dacă își dorește. E o cutumă în PSD, președintele partidului candidează la funcția prezidențială".

La rândul său, președintele Klaus Iohannis s-a ferit să spună dacă cele două formațiuni ar trebui sa meargă mai departe împreună.

Klaus Iohannis, președintele României: "A fost multă dezbatere în spațiul public, dacă această Coaliție este bună pentru România sau nu. Cred că de data aceasta am primit un răspuns chiar de la alegători, care în proporție foarte mare, aproape 50% au votat lista comună prezentată de Coaliție".

Dacă PNL și PSD nu se vor înțelege în privința desemnării unui candidat comun, nu este exclus să se revină asupra calendarului, iar celor două tururi pentru prezidențiale să fie programate în luna decembrie, cum erau inițial.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult