Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Your browser doesn't support HTML5 video.

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Totuși, în urma altor negocieri, s-ar fi ajuns la o înțelegere. Marcel Ciolacu ar urma să conducă viitorul Executiv, iar partidele și-au împărțit de comun acord ministerele.

În ce privește Ministerul Dezvoltării, pe care l-au râvnit atât liberalii, cât și UDMR, acesta a rămas la maghiari; la fel și Ministerul Finanțelor, de care formațiunile se fereau, având în vedere măsurile fiscale dure care trebuie luate pentru a face economii la bugetul de stat.

Primii care au ajuns la consultările de la Cotroceni au fost liderii partidelor din coaliția pro-europeană. Partidul Social Democrat a mers cu două variante: prima și cea cu cele mai mari șanse este ca Marcel Ciolacu să rămână în fruntea cabinetului, în caz contrar social-democrații ar trece în Opoziție și ar susține un guvern de dreapta. Propunerea cu un premier de la PSD a fost agreată și în sedința liberalilor.

Întâlnirea cu șeful statului a durat câteva zeci de minute. În contrast, discuția cu cei de la USR, programată o oră mai târziu, a fost mai rece și s-a încheiat în mai puțin de 5 minute. Iohannis nu a dat mâna cu politicienii, nici la intrare, nici la ieșire. La finalul întâlnirilor, șeful statului nu a anunțat un nume de premier.

Citește și
Referendumul local propus de Nicușor Dan, pe masa Consiliului General
Nicuşor Dan: România are nevoie de un Guvern stabil. Sunt optimist că toată lumea va reveni la negocieri

Klaus Iohannis: ”Există premise ca în foarte scurt timp să avem o formațiune guvernamentală definitivată în urma negocierilor. Aceste negocieri continuă și astăzi și sunt optimiști că imediat după votarea președinților celor două camere să fiu în situația să fac o desemnare pentru poziția de prim-ministru”.

UDMR ar urma să preia Dezvoltarea și Finanțele

Așa că negocierile pentru formarea noului guvern și pentru alegerea președinților celor două camere s-au mutat la Vila Lac. Neînțelegerile de zilele trecute ar fi fost rezolvate până la urmă, dar cu noi concesii.

Astfel, PSD ar rămâne cu premierul și șapte portofolii, PNL mai primește un minister și ar avea 6, iar UDMR rămâne cu două, ambele extrem de importante.

Coaliția ar căuta un ministru independent la Justiție, iar în aceste condiții PSD ar avea Apărărea, Economia comasată cu Digitalizarea și nu cu Energia, cum era stabilit inițial, Transporturile, Sănătatea, Agricultura, Munca și Cultura.

PNL s-ar ocupa de Interne, Externe, Investiții și Proiecte Europene, Educație, Mediu și Energie.

UDMR ar urma primească mult râvnitul minister al Dezvoltării, dar și-ar trece în cont și Finanțele, de care PSD și PNL s-ar fi ferit.

La Camera Deputaților ar urma să rămână Daniel Suciu, în prezent intermar, în timp ce Ilie Bolojan ar primi șefia Senatului și ar ocupa, astfel, a doua funcție în stat.

Tocmai din acest motiv, spun surse politice, Klaus Iohannis nu a desemnat un premier încă și a cerut să fie votați întâi șefii celor două camere.

Marcel Ciolacu: ”E pentru prima oară când suntem atât de deschiși și prioritatea este ca statul să aibă un guvern și nu prioritățile unui partid politic Pentru că suntem de bună credință, mi se pare deja prea mult”.

Ilie Bolojan: ”Programul de guvernare a fost practic finalizat și în această după-amiază se va închide în totalitate, iar în urma discuțiilor pe care le vom avea după-amiază, se vor închide și detaliile legate de ministere”.

Pîrvulescu: ”Crin Antonescu joacă rolul dirijorului”

De cealaltă parte, partidele din opoziție au refuzat orice dialog. Cei de la AUR doar s-au plimbat prin curtea Palatului Cotroceni, în timp ce SOS și POT nici nu au ajuns până acolo.

George Simion: ”Sperăm din suflet ca fostul locatar de la Cotroceni să plece, am adus o dubă - o puteți vedea în imagini, mutări, relocări, debarasări - noi nu recunoaștem legitimitatea lui Klaus Iohannis - începând de astăzi este un președinte ilegitim. Împreună cu colegii mei vrem să anunțăm Administrația Prezidențială de inițiativa de vacantare a postului de la Cotroceni. Nu vom legitima prin prezența noastră un președinte ilegitim - credem că aceasta este singura atitudine corectă”.

Într-o notă similară și USR a cerut demisia șefului statului.

Elena Lasconi: ”A fost o întâlnire scurtă de până în 3 minute în care i-am comunicat acest lucru, i-am comunicat că nu mai are nicio legitimitate să poarte consultări – că, potrivit legislației, președintele Senatului poate să devină președinte interimar”.

Nu în ultimul rând, tot duminică, dar neoficial, a fost vehiculat numele unui candidat unic din partea coaliției pro-europene pentru prezidențiale, în persoana lui Crin Antonescu.

Cristian Pîrvulescu: ”Crin Antonescu joacă rolul dirijorului. De câteva zile este anunțat numele lui. Rămâne de văzut dacă va avea susținerea oficială a partidelor”.

Cert este doar ca președintii celor două camere vor fi votați luni în Parlament.

Cum ar trebui să arate ministerele în viitorul Guvern PSD-PNL-UDMR

Premierul va fi asigurat de către PSD. Vicepremier va fi Marian Neacşu de la PSD.

Guvernul va fi alcătuit din:

Interne - PNL/ Cătălin Predoiu

Justiţie - PSD/ Radu Marinescu

Finanţe - UDMR/ - Tanczos Barna

Dezvoltare – UDMR/ - Cseke Attila

Transporturi - PSD/ Sorin Grindeanu

Energie - PNL/ Sebastian Burduja

Sănătate - PSD/ Alexandru Rafila

Apărare - PSD/ Angel Tâlvar

Externe - PNL/ Emil Hurezeanu

Cultură - PSD/ Natalia Intotero

Educaţie – PNL/ Daniel David

Fonduri Europene - PNL/ Marcel Boloş

Agricultură - PSD/ Florin Barbu

Muncă şi familie - PSD/ Simona Bucura Oprescu

Economie si Digitalizare - PSD/ Bogdan Ivan

Mediu - PNL/ Mircea Fechet

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult