Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ciolacu: M-am săturat, la fiecare discuţie să apară tiriplici care îşi dau cu părerea

Your browser doesn't support HTML5 video.

După o lună în care au discutat în van codul fiscal, liderul PSD Marcel Ciolacu a avut o ieșire nervoasă.  

”M-am săturat să apară tot felul de tiriplici care vin și își dau cu părerea” a fost reacția acestuia la întrebarea de ce nu ajung la nicio soluție.

Ciolacu a făcut aceste afirmații la sediul partidului, înainte de şedinţa conducerii PSD.

Întrebat de jurnaliști dacă această afirmație îi vizează pe colegii liberali din guvernare, lideru, PSD a evitat să spună clar la cine se referea. 

Marcel Ciolacu: ”M-am săturat, la fiecare discuție așezată să apară tot felul de tiriplici care vin și își dau cu părerea după ce au distrus România, și să spună ce se întâmplă și cum creionează ei viitorul luminos și cât de bună este cota unică, care nu mai există în România.”

Reporter: Această replică este pentru partenerii liberali?

Citește și
taxe 2023
Guvernul pregătește noi taxe. Produsele care se vor scumpi din 2023

Marcel Ciolacu: ”Nu. Nu este nicio replică. Eu am vrut să fiu foarte clar, foarte bine înțeles, ce doresc eu și Partidul Social Democrat. Eu vreau în continuare să ne așezăm la masă, să luăm deciziile cele mai corecte pe baza cifrelor, să intervenim unde sunt speculații, cum este acuma zona de carburanți. Este evident că trebuie venită cu o plafonare clară a prețului în limitele și să aibe toate companiile o marjă de profit, că nimeni nu face muncă voluntară, haideți să fim corecți.”

Reacția nervoasă a președintelui PSD vine la scurt timp după ce fostul președinte al PNL Florin Cîțu a postat un mesaj pe Facebook în care i-a criticat pe social-democrați.

”În doi ani de zile de guvernare liberală nu s-a vorbit de creșterea taxelor. Din contra, am eliminat suprataxe și supraaccize introduse de PSD în perioada 2017-2019. PSD este la guvernare de 6 luni și întreg sectorul privat este bulversat pentru că nu știe ce taxe noi mai doresc psd-iștii să introducă. Au introdus deja excepții care costă bugetul miliarde de lei. Iar piața îi penalizează dur. Deja în 2022 DOAR pe dobânzi s-au dus mai mult de 10 miliarde lei. Să ne spună PSD ce se putea face cu acești bani în loc să crească profiturile băncilor.

Și trebuie să clarificăm un lucru. PNL a spus că nu introduce taxe noi și nu crește taxe. Nu este vorba doar de anul acesta. Este vorba de guvernarea PNL. Noi, liberalii, am arătat că putem să aducem venituri la buget și când eliminăm și reducem taxe.

Economia liberală este singura soluție pentru a dezvolta România pe termen lung sustenabil. Șmecheria cu nu introducem taxe anul acesta dar modificăm codul fiscal ca să introducem taxe peste 6 luni, nu ține” - a scris Cîțu pe Facebook. 

Social-democrații insistă și cu instituirea taxei de solidaritate, redenumită, dar și cu plafonarea prețului la carburanți.

PSD vine din PCR” au replicat liberalii, acuzând PSD de atac continuu asupra mediului privat. ”Mă aștept să mi bată cineva la ușă să-mi spună am venit să vă luam banii.”

Ca să intre în vigoare de anul viitor, liderii coaliției de guvernare trebuie să modifice codul fiscal până pe 1 iulie. Însă, în ultima lună și jumătate doar au avansat diverse propuneri și s-au certat pe marginea lor.

Marcel Ciolacu, președinte PSD: ”M-am săturat ca la fiecare discuție serioasă, așezată, să apară tot felul de tiriplici care vin şi îşi dau cu părerea, după ce au distrus România"

Florin Cîțu, președintele Senatului: ”Nu se poate modifica Codul Fiscal aşa, golăneşte, heirupist, în două săptămâni. Nu. Am ajuns să mă aştept să vină să bată cineva la uşă şi să spună – suntem PSD, am venit să vă luăm banii. Cam aşa arată astăzi situaţia în România”.

În acest moment, principala discuție se poarta asupra prețului carburanților. Față de anul trecut, un litru de benzină și motorină costă de două ori mai mult, iar creșterea accentuată a fost în utimele trei luni. Social-democrații susțin că se impune o plafonare a marjei de profit a companiilor din domeniu, ceea ce ar duce la scăderi de prețuri.

Marcel Ciolacu, președinte PSD: ”Sunt anumite companii prestigioase, legale, dar printr-o conjunctură au avut venituri excepționale. E normal ca și noi să solicităm pe o perioadă limitată de timp. Nu e nimic nici incorect, nici injust”.

Și liderii UDMR sunt de acord cu taxarea câștigurilor suplimentare. Aceștia ar vrea ca firmele care în perioadă de criză au realizat câștiguri mari să plătească un impozit către stat, dar nu au avansat care ar fi valoarea acestuia.

Miklos Zoltan, deputat UDMR: ”Ar putea să vină cumva sub o formă de solidaritate și să ajute prin asumarea unui impozit excepțional pe aceste profituri conjuncturale, care nu s-ar fi realizat dacă nu ar fi fost această situație de criză. Putem să vorbim de industria farma, servicii medicale, în domeniul energiei, în domeniul combustibililor de ce nu, au realizat niște profituri imense. ”

Din prețul unui litru de benzină sau de motorină de la benzinărie, TVA este cam o șesime. Acciza este o taxă fixă și ajunge aproape la 2 lei. Cu alte cuvinte, aproape 40% din preț reprezintă taxele și impozitele plătite către stat, arată un studiu realizat de IES-Europe.

Restul de peste 60% este influențat de prețul petrolului, costul pentru prelucare, transport - și aici este inclus și profitul companiilor.

Radu Nechita, conferențiar dr. UBB, profesor educație economică: ”Puțin ajunge efectiv în buzunarul benzinarului sub formă de profit. Profitul, oricine poate să verifice, în cele mai generoase estimări, este undeva la 8-9%. Și atunci politicile care vizează plafonarea profitului sau știu eu ce alte metode de supraimpozitare sunt niște politici care nu înțeleg realitatea tehnică, inginerească a producției de petrol și a produselor derivate. ”

Țările europene au redus acciza, dar pentru asta este nevoie de acordul Uniunii Europene, în timp ce altele au redus TVA.

 

 

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult