Cine se opune alegerii primarilor în 2 tururi. PSD invocă Comisia de la Veneţia
Your browser doesn't support HTML5 video.
Premierul Ludovic Orban a anunțat că își va angaja răspunderea pe modificarea legii electorale, chiar dacă astfel se va confrunta cu o moțiune de cenzură.
Deși este susținut de USR și PMP, Orban va ajunge la testul unei posibile noi majorități, formată de PSD și UDMR.
Cu trei variante la dispoziție pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi, premierul a ales calea cea mai sigură.
Ludovic Orban, prim-ministrul României: „Am luat decizia de a ne angaja răspunderea în Parlament pentru alegerea primarilor în două tururi. Am luat decizia când a devenit evident că cei care încă sunt la butoanele Parlamentului vor să prezerve acest mod nedemocratic de alegere a primarilor”.
Modificarea a fost susținută și de Președintele Klaus Iohannis, iar Guvernul îi are alături în această decizie și pe aleșii PMP, ALDE și USR.
Dan Barna, președinte USR: „Alegerea primarilor într-un singur tur nu face decât să înțepenească în unele locuri primarii PSD în posturile pe care le au. În momentul în care alegi într-un tur doi, un candidat cu peste 50%, atunci el este cu adevărat reprezentativ. Revenirea la acest mecanism dă șansă cetățenilor ca acela care ajunge primar să îi reprezinte cu adevărat.”
Social democrații anunță deja că vor depune moțiune de cenzură în momentul angajării răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că a vorbit deja cu liderul UDMR, Kelemen Hunor, și vor încerca să dea jos guvernul de îndată ce executivul se va prezența în Parlament.
Marcel Ciolacu, președinte interimar PSD: „Nu e corect să vii cu modificări legislative indiferent dacă te avantajează sau nu, să încerci schimbarea regulilor în timpul jocului”.
Social democrații susțin că o astfel de modificare făcută cu mai puțin de un an înaintea alegerilor ar fi neconstituțională și încalcă recomandările comisiei de la Veneția.
Numai că specialiștii susțin că nici în legea fundamentală, nici în deciziile CCR, nu există nicio prevedere specială care să interzică astfel de modificări cu câteva luni înaintea alegerilor, dacă ele nu restrâng drepturile alegătorilor.
Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale: „Nu există un text care să interzică modificarea legislației electorale. E doar o recomandare a Comisiei de la Veneția și a CCR"
Comisia de la Veneția recomandă evitarea schimbării regulilor din alegeri cu doar câteva luni înainte, mai ales dacă îngreunează procesul electoral și restrânge drepturile alegătorilor.
Cu toate acestea, specialiștii Comisiei susțin că un sistem democratic este cel cu o legislație electorală care „permite exprimarea voinței reale a cetățenilor”.
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern , alegeri , Parlament , primari , angajarea raspunderii
Dată publicare: 16-01-2020 19:23