Ce surprize ar putea aduce alegerile europarlamentare. Partidele care riscă să piardă
Your browser doesn't support HTML5 video.
Asta anunţă un studiu făcut luna aceasta de Institutul de cercetare INSCOP. Prezenţa la vot a fost la alegerile de 2014 de 30%, iar anul acesta poate fi influenţată de un eventual referendum pe justiţie, declanşat de preşedintele României, spun analiştii politici.
Ne apropiem de alegerile europarlamentare şi se pare că impactul preluării de către România a președinției Consiliului Uniunii, dar şi procedurile pentru desemnarea viitorului procuror european i-au făcut pe români să vadă mai bine Europa.
Despre ţara noastră, în schimb, în iulie 2017 puţin peste jumătate spuneau că merge într-o direcţie greşită şi doar unul din trei, într-o direcţie bună. De atunci specialiştii INSCOP au tot sondat opiniile oamenilor, iar cel mai recent studiu făcut la începutul acestei luni la comanda Fundaţiei Konrad Adenauer arata că 72,8% cred că ţara merge într-o direcţie greşită. Opiniile pentru direcţie bună s-au redus la jumătate, faţă de acum 2 ani.
Nemulţumiţi, se pare că tot mai mulţi vor să meargă la vot, potrivit acestui studiu. Întrebarea a fost următoarea: În ce măsură intenționați să vă prezentaţi la vot pentru alegerile europarlamentare din mai? Nota 1 înseamnă nu merg la vot, Nota 10 înseamnă că sigur merg la vot. Dacă adunăm procentele celor cu nota 10, nota 9 şi nota 8, cei hotărâţi şi aproape hotărâţi înseamnă 49,7%. Procentul este reprezentativ pentru populaţia de peste 18 ani din oraşe, eroarea sondajului e de +/- 3%, şi întrebările au fost puse prin interviuri fata în faţa la domiciliu.
Iată ce spune profesorul Cristian Pârvulescu despre o eventuală prezenta mai mare a românilor la vot: "Cu siguranţă sentimentul acesta de precaritate politică şi socială care domina inclusiv în România, poate influenţa participarea la vot a românilor, dar sunt multe alte lucruri, cum ar fi de exemplu referendumul, dacă va fi organizat de preşedinte, care ar putea de asemenea creşte prezenta la vot. Ţine foarte mult de modul în care va fi formulată întrebarea şi se va face campanie pro şi contra, pentru că orice campanie pro şi contra mobilizează. Partidele mici spre exemplu, nu sunt avantajate de referendum pentru că orice creştere a prezenţei va scădea impactul electoral al partidelor mai mici”.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: USR , PSD , referendum , partide , parlamentul european , sondaj , alde , prezenta la vot , alegeri europarlamentare
Dată publicare: 22-03-2019 07:06