Ce înseamnă să fii parlamentar în România: salarii de mii de euro, bani pentru chirii și angajați, diurne, avion gratis
Your browser doesn't support HTML5 video.
Deşi nu i-am găsit la sedii, au transmis, printre altele, că li s-au majorat facturile. Așa că, acum, vor avea lunar la dispoziție în jur 35.000 de lei.
Iată ce explicații oferă liberalul Robert Sighiartău pentru majorarea fondurilor forfetare: "Una dintre marile probleme ale parlamentarilor este că nu au forţă de muncă calificată. Dacă vrei să ai oameni buni la cabinet, să faci treabă, să ştie engleză, să-ţi facă proiecte de legi, propuneri, ai nevoie de oameni buni".
La cabinetul parlamentarului din Bistriţia lucrează o doamnă secretară şi un şofer.
Reporter: "Aici e sediul partidului său?” Rodica Țimbolmaș, consilier: ”E sediu şi dânsul are subînchiriat. Cam o mie de lei este chiria".
Aleşii primesc lunar o indemnizaţie de aproximativ 10.000 de lei net. Adică salariu. Suma crește până la aproape 14.000 de lei pentru cei care au și funcţii în Parlament.
Suplimentar primeau și până acum bani să-şi plătească chiriile, facturile, şoferii şi consilierii din birourile din teritoriu. În total, 28.080 de lei. De acum mai primesc 7.500 de lei, iar jumătate din suma totală nu trebuie justificată, conform legii.
Beneficiile financiare ale deputaților:-► Indemnizația aleșilor: de la 10.951 de lei (cea mai mică) până la 13.993 lei (preşedintele deputaților) -► Suma forfetară: 20.080 de lei, din care 50% decontează pe propria răspundere (14.040 de lei) + aproximativ 7.500 de lei majorare -► diurne -► transport cu tren sau avion -► telefonie mobilă
Aleşii, nu doar că au majorat salariile propriilor angajaţi, dar au decis că pot cheltui aceşți bani pentru materiale video de promovare, reclamă pe paginile de socializare, pentru consultanţi care să-i sfătuiască şi să îi promoveze sau pentru a organiza evenimente, respectiv săli şi echipamente. Toate pe bani publici.
Diana Stoica, deputat USR: "E mai ok să ai o gamă mai largă de cheltuieli eligibile".
Filip Havârneanu, deputat USR: "Există 50% justificat şi 50% nejustificat. Acest lucru se întâmplă pentru că sunt şi multe întâlniri."
Decizia de a majora sumele forfetare a fost adoptată de conducerea reunită a celor două camere ale Parlamentului, la propunerea grupului minorităţilor naţionale.