Ce înseamnă pentru primari limitarea cheltuielilor: ”Pentru Timișoara, care e capitală culturală, ar fi catastrofal”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Varianta analizată este de suprataxare a veniturilor cumulate din salarii și pensii care depășesc valoarea de 25.000 de lei brut, indemnizația președintelui țării.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu: ”Vorbim de cumulul de salariu și pensie specială, vorbim numai de zona de bugetari în acel moment, dacă prin acel cumul se depășește, de exemplu, salariul brut al președintelui, care e aproximativ 25.000 lei, este normal să vii, dacă este constituțional să faci acest lucru, este normal să vii cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri, amândouă de la bugetul statului.”
Propunerea vine în contextul în care statul ar trebui să facă o economie de 20 de miliarde de lei la buget.
Asta după ce, din taxele și impozitele strânse din ianuarie și până acum, s-au adunat la buget cu 4,7 miliarde de lei mai puțin decât fusese estimat.
Premierul Nicolae Ciucă: ”Nu vorbim de supraimpozitare, discutăm despre impozitarea anumitor venituri. A celor care au salarii mai mari decât președintele țării. ”
Guvernul are acum pe masă o ordonanță pentru a face economii la buget.
Ordonanța prevede stoparea angajărilor la stat. Potrivit unor surse, din cele 3500 de posturi scose la concurs numai săptămâna trecută, vor fi încadrați în posturi doar cei care au apucat să susțină proba scrisă.
Alfred Simonis, liderul deputaților PSD: "Pentru moment, decizia va fi de a stopa angajările”.
O altă masură agreată este aceea ca angajații care se retrag din activitate la 40 sau 50 de ani să nu mai poată cumula pensia speciala cu salariul de la stat. În această situație este și premierul Nicolae Ciucă.
Măsurile agreate de coaliție nu acoperă nici de departe sumele lipsă. De aceea, guvernanții au decis să ceară ministerelor și primărilor să facă economie de la capitolele pentru bunuri și servicii.
Primarul Timișoarei susține că, dacă ordonanța se aprobă, nu va mai putea susține evenimentele prilejuite de declararea orașului capitașă europeană.
Dominic Fritz, primarul Timișoarei: ”Este prevăzută o limitare a cheltuielilor la nivelul de 5% la o inflație de 15%. Este absolut imposibil să ne limităm. Pentru Timișoara, care e capitală culturală, ar fi catastrofală.”
Pe de altă parte, premierul i-a primit la Palatul Victoria pe liderii de sindicat și le-a promis că din luna iulie va crește la 35 sau la 40 de lei valoarea tichetului de masă.
Iar în Parlament sunt mai multe legi care măresc salariile celor angajați la stat.