Care este, de fapt, miza vizitei premierului Marcel Ciolacu la Atena. Ce i-a cerut președintei Comisiei Europene
Your browser doesn't support HTML5 video.
Acolo se întâlnesc mai mulți șefi de state și de guverne din sud-estul Europei.
Premierul a discutat cu Ursula von der Leyen despre planurile pentru reducerea cheltuielilor, dar și despre modificările fiscale pe care Guvernul se pregătește să le adopte în septembrie, pentru a nu pierde fondurile europene.
Cu incendii ajunse din nou până aproape de Atena, premierul grec a ținut să mulțumească de mai multe ori țării noastre pentru ajutoarele trimise.
Kyriakos Mitsotakis, prim-ministrul Greciei: "Vă mulțumim pentru ajutorul dat la incendii. Pomperii români sunt mereu bineveniți. Avem câteva zile dificile în fața noastră, așa că vă mulțumim din nou."
După discuția dintre cei doi premieri, guvernul român a anunțat că a trimis in Grecia un nou modul specializat de stingere a incendiilor de pădure, cu 56 de pompieri.
Marcel Ciolacu a avut la Atena și o întrevedere de 30 de minute cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu o săptămână înainte ca premierul și trei miniștri să meargă la Bruxelles.
Miza vizitei premierului Marcel Ciolacu la AtenaPe de altă parte, miza vizitei lui Marcel Ciolacu la Atena este o testare a apelor, dacă oficialii Comisiei Europene vor accepta sau nu creșterea deficitului bugetar, care ar permite ca statul să cheltuiasca mai mult.
Acum, limita de deficit este de 4,4% din Produsul Intern Brut, iar orice depasire ar insemna pierderi de fonduri europene.
Într-o postare, Marcel Ciolacu precizează, fără să dea detalii, că a cerut de la șefa Executivului european sprijin financiar suplimentar pentru infrastructură și că au discutat despre Planului Național de Redresare și Reziliența.
"Intenția Guvernului este de a păstra deficitul în limite rezonabile fără a afecta economia și populația", a declarat Ciolacu.
La Bruxelles, cea mai dificilă sarcină o va avea ministrul Finanțelor. Marcel Boloș trebuie să susțină acolo ordonanța pentru reducerea cheltuielilor de la buget și pe cea care crește unele dări către stat.
Practic, măsurile de care depinde reducerea diferenței uriase dintre banii care intră și ies din vistierie. Fără să stea însă ”în genunchi”.
Marcel Ciolacu: "Premierul României şi miniştrii din Guvernul României nici nu îngenunchează, nici nu se ploconesc şi nici nu execută ordinele nimănui. Avem un dialog normal cu Comisia Europeană, care vizează închiderea anumitor jaloane din PNRR."
La evenimentul din capitala Greciei, premierul român a stat de vorbă și cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, preț de câteva minute.
L-a asigurat din nou că are susținerea României pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Sursa: Pro TV
Etichete: grecia , marcel ciolacu , guvern , ursula von der leyen , atena , deficit
Dată publicare: 22-08-2023 10:04