Care ar fi suma economisită de guvern după înghețarea angajărilor și plafonarea salariilor bugetarilor. Ce promite Ciolacu
Your browser doesn't support HTML5 video.
Guvernul urmează să adopte o ordonanță prin care vor fi plafonate cheltuielile și înghețate salariile și angajările la stat. Ca să nu piardă bani europeni, social democrații promit că, odată instalați la guvern, vor impozita suplimentar pensiile speciale.
Între 5 și 7 miliarde de lei ar fi suma economisită, după înghețarea angajărilor și plafonarea salariilor bugetarilor la nivelul actual.
Marcel Ciolacu, președinte PSD: „În momentele în care încerci să depăşeşti efectul mai multor crize suprapuse, atunci corect şi responsabil este ca un Guvern al României să vină cu nişte reguli foarte clare în ceea ce priveşte cheltuirea banului public”.
Guvernul își propusese inițial să economisească 20 de miliarde de lei, dar ministerele au venit cu planuri modeste de reduceri de cheltuieli.
Nicolae Ciucă, premierul României: „Cum o decizie a tot fost amânată, timp în care angajările la stat au continuat, abia acum liderii coaliției anunță că s-au pus de acord asupra ordonanței prin care Guvernul va reduce cheltuielile. Este vorba despre tăierea cu 10% a cheltuielilor ministerelor la bunuri și servicii, oprirea achizițiilor de mașini, mobilier și injumatatirea numarului de consilieri din cabinetele demnitarilor”.
Cătălin Drulă, USR: „Ce se întâmplă acum arată că nu vor să scadă cheltuielile clientelei de partid, vor să crească taxele oamenilor, deja au crescut pe tot felul de profesii liberale, pe chirii”.
Cei de la PSD promit că după ce se instalează în fruntea guvernului vor reduce pensiile speciale prin angajarea răspunderii legii.
Marcel Ciolacu, președinte PSD: „Voi veni cu lege de asumare a răspunderii în fața Parlamentului, astfel încât ori trece legea, ori plec eu acasă”.
Nicolae Ciucă, premierul României: „Nu lăsăm moştenire nimic pentru că este o chestiune de responsabilitate pe care ne-o asumăm cu toţii. Varianta asumării răspunderii este, din punctul meu de vedere, ultima”.
De când sunt la guvernare cu liberalii, social democrații au lansat de nenumărate ori tema introducerii impozitului progresiv. Fără ca ANAF să aibă o bază de date unitară și un sistem digitalizare, nu pot fi aplicate impozite progresive fie și numai pentru pensiile sau salariile mai mari de 25 de mii de lei brut, așa cum s-a vehiculat ca variantă în discutiile din coaliție. Așa că totul se amână teoretic pentru anul viitor.
Nicolae Ciucă, premierul României: „Orizontul de timp este dat de capacitatea de introducere a sistemului digitalizat în interiorul Ministerului de Finanţe”.
Până la finalul săptămânii, PNL și PSD vor conveni listelor miniștrilor care se vor instala la Palatul Victoria odată cu noul premier, Marcel Ciolacu.