Bugetul țării, un subiect de film în stil mafiot. De ce îl acuză Cîțu pe Teodorovici
Your browser doesn't support HTML5 video.
Noul ministru al finanțelor, Florin Cîțu, îl acuză pe predecesorul său, Eugen Teodorovici, că a avut un buget paralel, cu cel prezentat public, după modelul registrelor faimosului gangster american, Al Capone. ''Sunt Al Capone, cum este Câțu, șeful FBI'', i-a replicat fostul ministru de Finanțe. Cîțu susține că Teodorovici lua bani de la investiții și îi oferea șefilor de organizații de partid. Cel vizat, vrea să îl dea în judecată pe acuzator. Deocamdată există o singură certitudine: joi, leul a ajuns la un nou minim istoric, față de euro.
Ministrul Finanțelor acuză că, în ultimii trei ani, România a avut două bugete.
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor: „A fost un buget, cel prezentat în Parlament și un al doilea, care avea toate informațiile reale, pentru finanțarea baronilor locali. Metoda folosita de Al Capone, de a avea un registru pentru Fisc și unul pentru el. Studiem posibilitatea sesizării organelor de cercetare penală pentru contituirea unui grup infracțional organizat"
În replică, fostul ministru al Finanțelor spune că declarațiile făcute de Florin Cîțu sunt iresponsabile.
Eugen Teodorovici, fost ministru al Finanțelor: „Dacă ar fi să mă iau după alegațiile domnului Cîțu, ar trebui să mă prezint în fața dumneavoastră ca Orlando Teodorovici alias Al Capone, dar sunt eu Al Capone capone cum e el șeful FBI.”
Cîțu a mai declarat că datele despre buget sunt mult mai proaste decât se aștepta, iar deficitul bugetar ar putea sări chiar de 4% din produsul intern brut. Mult peste nivelul estimat de fosta guvernare.
Cîțu: „Veniturile estimate pentru primele 9 luni trebuiau să fie 249 miliarde lei, sunt 228 miliarde lei, 21 miliarde lei gaură, diferență, deficit.”
Teodorovici: „Avem 21,7 miliarde lei venituri și cheltuieli de 21 miliarde de lei în prezent, ceea ce arată că nu e nicio gaură.”
ANAF este una dintre instituțiile arătate cu degetul de ministrul Finanțelor. Instituția a strâns din taxe și impozite cu 11 miliarde de lei mai puțin decât și-a programat la începutul anului. Așa că statul a trebuit să ia acești bani din împrumuturi, care au fost folosite pentru acoperirea salariilor, pensiilor și nu pentru investiții.
Adrian Benta, specialist fiscal: „Obligațiile de plată ale statului sunt atât de mari, încât nu cred că mai au de unde să găsească o finanțare doar din colectarea taxelor și impozitelor. Probabil se va apela la împrumuturi sau anularea unor investiții programate pentru această perioadă.”
De altfel, ministrul Finanțelor spune că ''bugetul paralel'' nu ar fi putut exista fără complicitatea Comisiei Naționale de Prognoză, instituție condusă până de curând de Ion Ghizdeanu. Acesta a refuzat însă să comenteze acuzațiile.
Ion Ghizdeanu, fost șef Comisia Națională de Prognoză: „Sunt la pensie, nu pot răspunde la declarații politice, nu fac politică.”
Pe de altă parte, vin vești proaste din economie. Creșterea economică din trimestrul 3 a fost mai mică decât cea estimată. Iar joi, leul a ajuns la un minim istoric: 4 lei și 76 de bani pentru un euro.
Totuși, ministrul Finanțelor a dat asigurări că va găși soluții pentru buget și pentru a asigura creșterea salariilor și a pensiilor promise de fosta guvernare.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!