Alt scandal în Parlament: ”Nu cred că cetăţenii v-au oferit votul pentru dărâmarea democraţiei. Ruşine!”
Astfel, timpii de dezbatere a unui act normativ în acest for să fie reduşi semnificativ.
Cu doar o oră înainte, comisia de regulament a Camerei Deputaţilor a adoptat cu 4 voturi ”pentru” şi 3 voturi ”împotrivă” un raport de admitere a modificărilor propuse la regulament.
Dezbaterile generale asupra modificării regulamentului au fost unele aprinse, opoziţia acuzând PSD, ALDE şi UDMR de practici nedemocratice.
”Ştiţi despre ce este vorba cu această modificare de regulament? Nu o spun ironic, vreau să mă asigur că ştiţi ce votaţi. Vreme de 23 de ani regulamentul a funcţionat, azi, în mai puţin de 24 de ore, se propune o modificare. Sunt convins că mulţi din sală nu ştiu despre ce e vorba. Regulamentul prevede că raportul trebuia distribuit deputaţilor cu cel puţin trei zile înainte.
Înţeleg că e urgenţă, dar care e urgenţa? Comisia a fost convocată aseară la 19:00 pentru azi la ora 9:00. Regulamentul spune că o comisie de convoacă cu cel puţin 24 de ore înainte. Vă invit să citiţi textul, nu votaţi ca oile lui Daea, votaţi în cunoştinţă de cauză. Nu vă bateţi joc de procedura parlamentară”, a declarat deputatul PMP Robert Turcescu.
Liberalul Gabriel Andornache a anunţat că PNL va ataca la CCR modificarea regulamentului.
”Numai puterea va mai putea să se exprime, opoziţia va exista ca decor în Parlament. Acesta este finalul discuţiei de azi. Aţi hotărât să încălcaţi regulamentul. După ce aţi obţinut limitarea timpului de dezbatere, faceţi un abuz şi mai grav: luaţi dreptul opoziţiei să îşi mai voteze amendamentele. Considerăm că este neregulamentar modul în care dezbateţi acest proiect de hotărâre şi încălcaţi cel puţin trei decizii ale Curţii Constituţionale. Acest proiect de hotărâre îl vom ataca la Curtea Constituţională”, a spus Andronache în plenul Camerei, potrivit News.ro.
”Atrag atenţia plenului că ceea ce a citit Nicolicea este un fals. Raportul nu conţine toate amendamentele depuse la comisie. Ceea ce face preşedintele de comisie este fals şi uz de fals sub semnătură privată.majoritatea parlamentară ne oferă azi atâtea lămâi încât puteam da limonadă întregii populaţii. Prin modificarea regulamentului, plenul Camerei este vidat de conţinut, vom avea un plen simbolic. Este un semn al dictaturii partidului stat PSD. Nu cred că cetăţenii v-au oferit votul pentru dărâmarea democraţiei. Ruşine! Să supuneţi la vot toate amendamentele depuse la comisie”, a spus şi deputatul USR Stanciu Viziteu.
Unui alt deputat USR, Cătălin Drulă, i-a fost tăiat microfonul în momentul în care a pronunţat numele lui Liviu Dragnea.
”V-aţi enervat că aţi stat 11 ore aici săptămâna trecută. V-a pus Dragnea să staţi aici. V-a încurcat procedura şi, ca orice oameni politici rudimentari, daţi în cap procedurii”, a spus Drulă.
”O să fac un abuz acum şi o să vă tai microfonul. Aţi jignit suficient un minut”, i-a spus preşedintele de şedinţă, social-democratul Gabriel Vlase..
”Cei de la UDMR vă sunt complici şi este ruşinos că un partid privit cu speranţă în anii 90 că acum se vinde pe puţin şi nu îşi doreşte o justiţie corectă ca să nu fim pradă hoţilor”, a continuat Drulă.
”Azi e ultima zi de democraţie din Parlament. Dacă sunt atât de bune legile astea de ce vă e frică să le dezbatem? De ce daddy Dragnea vrea să închidă gura tuturor? Ce s-a întâmplat cu UDMR este halucinant. Miercurea trecută erau doi în sală, restul stăteau la grup ca să poată negocia. Ceea ce faceţi împreună este trădare de ţară”, a atras atenţia de la tribună şi deputatul PNL Răzvan Prişcă.
UDMR s-a apărat şi a făcut apel la calm.
”În plen e nevoie de o putere tolerantă şi o opoziţie responsabilă. Nu s-a negociat pentru Târgu Mureş ieri. Nu dorim ca anumite puncte sensibile care necesită sprijinul tuturor să fie în acest fel discutate. Nu încercaţi să loviţi în PSD cu un naţionalism, nu încercaţi să aduceţi în faţă o comunitate care în 27 de ani a dorit stabillitate în ţară. Vă rog să nu ne jigniţi nici pe noi, nici pe alţii. Nu jigniţi comunităţile, oricare ar fi ele”, a spus deputatul UDMR Szabo Odon.
Comisia de regulament a Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri , cu 4 voturi ”pentru” şi 3 voturi ”împotrivă” un raport de admitere a modificărilor propuse la regulamentul acestui for, astfel încât timpii de dezbatere a unui act normativ în plenul Camerei să fie reduşi semnificativ.
”După ce timpul de dezbatere stabilit în funcţie de complexitatea raportului a fost epuizat, dezbaterea se încheie şi preşedintele de şedinţă supune votului amendamentele cuprinse în raportul comisiei, în următoarea ordine: în primul rând, se supun votului amendamentele prin care se propune eliminarea unor texte, apoi amendamentele adoptate de comisie. Dacă niciunul dintre aceste amendamente nu a fost adoptat, se supun votului amendamentele respinse din raport, în ordinea înscrisă în acesta. Dacă unul dintre amendamente a fost acceptat de majoritatea deputaţilor prezenţi, celelalte amendamente se consideră respinse. Dacă niciunul din amendamentele din raport nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, se consideră adoptată forma iniţială”, se arată în amendamentul adoptat de comisia de regulament la propunerea deputatului PSD Eugen Nicolicea.
Acesta şi-a motivat propunerea de modificare a regulamentului Camerei Deputaţilor invocând o decizie a Curţii Constituţionale din 2001, care prevede: ”Camera Deputaţilor, în virtutea autonomiei sale regulamentare, instituite prin art. 61, alin. (1) teza întâi din Constituţie, are dreptul să reglementeze procedura amendamentelor”.
O altă modificare adusă regulamentului vizează modalitatea de alegere a preşedinţilor comisiilor permanente.
”Membrii comisiei pot respinge o singură dată, motivat, propunerea grupului parlamentar căruia i-a revenit funcţia, situaţie în care grupul parlamentar respectiv nominalizează o altă persoană, alegerea candidatului urmând procedura prevăzută la alin. (4)”, se arată în noul text de la alineatul (8) al articolului 146 din regulamentul Camerei Deputaţilor.
Deputaţii USR au formulat nu mai puţin de 6.623 de amendamente la regulamentul Camerei Deputaţilor, dar preşedintele comisiei de regulament, Eugen Nicolicea, a refuzat să le supună la vot.
Iniţiativa de modificare a regulamentului i-a aparţinut iniţial deputatului PSD Florin Iordache, dar propunerea sa a fost respinsă de comisie la începutul acestei săptămâni.
Social-democraţii au venit cu ideea modificării regulamentului Camerei Deputaţilor după ce miercurea trecută opoziţia a solicitat vot pe toate amendamentele admise şi respinse la legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, ceea ce a făcut ca durata şedinţei de plen a Camerei Deputaţilor a fie de aproape 13 ore.
Sursa: News.ro
Etichete: USR , PSD , PNL , regulament , deputati , Parlament , parlamentari , UDMR
Dată publicare: 13-12-2017 15:27