Alexandru Rafila, ironii către Florin Cîțu: „Este un om norocos”
Premierul Florin Cîţu este 'este un om norocos', consideră Alexandru Rafila, pentru că fără să reuşească să atingă țintele de vaccinare, 'a constatat că pandemia în România nu mai evoluează'.
Alexandru Rafila crede însă că prim-ministrul s-a grăbit, căci ne așteaptă valul patru al pandemiei, la toamnă.
„În ce priveşte campania de vaccinare, am văzut de curând că prim-ministrul a spus că toate declaraţiile lui anterioare nu au fost legate de ţinte, ci au fost o discuţie de principiu - ce bine ar fi să. (...) Mai întâi am aflat de 5 milioane de persoane vaccinate la data de 1 iunie, apoi de 10,4 milioane de persoane - în septembrie, aceeaşi cifră la 1 august şi ne-am tot învârtit în jurul unor cifre. Am aflat acum de fapt că scopul vaccinării era oprirea pandemiei. Acum, pandemia în România nu mai evoluează decât la nivel sporadic, dar asta nu înseamnă că neatingerea acestor ţinte care au fost în mod repetat susţinute de către Guvern nu va avea niciun impact. Domnul Cîţu este un om norocos. Fără să reuşească să atingă niciuna dintre ţintele asumate, a constatat că pandemia în România nu mai evoluează. Ce se va întâmpla în situaţia în care în toamnă vom înregistra un număr important de cazuri şi ne vor reîntoarce la o situaţie de restricţii pentru populaţie, care va bloca din punct de vedere economic şi social ţara?", a afirmat Rafila într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.
El a adăugat că "această flecăreală" legată de vaccinare nu este un element de seriozitate şi de consecvenţă, iar campania de comunicare a fost un eșec.
"Dacă din punct de vedere logistic lucrurile nu pot fi reproşate, domnul doctor Gheorghiţă şi-a făcut treaba, din punct de vedere al organizării efective a campaniei, mai ales de comunicare şi de informare, de convingere a populaţiei, de transmitere a unui sentiment de siguranţă şi de încredere în Guvern, lucrurile au fost ratate pe toate planurile. Avem sub 15.000 de persoane care se vaccinează zilnic cu doza întâi, lucrul ăsta ne arată că dacă acest număr de persone se va menţine, până la sfârşitul acestui an, maxim 7 milioane de oameni se vor vaccina. Este clar că ţintele nu au fost atinse, nici nu vor fi atinse, pentru că inconsecvenţa şi neseriozitatea sunt lucrurile pe care le transmite Guvernul pentru o problemă de sănătate publică foarte serioasă", a mai spus Rafila.