Cine va fi primul român cu COVID-19 care va beneficia de tratamentul cu plasmă
Your browser doesn't support HTML5 video.
Dintre cele 18 aparate donate de o firmă privată centrelor de transfuzii, doar cel din Bucureşti a recoltat plasma vindecătoare, de la şapte români care au învins boala.
Tratamentul s-a dovedit eficient în mai multe spitale din lume, care raportează zilnic cazuri grave vindecate prin această procedură.
Institutul de transfuzii sanguine București. În jurul aparatului de plasmafereză e agitație. Al doilea donator vindecat de coronavirus a fost cuplat la aparatul care îi ajută pe medici să recolteze o cantitate mai mare de plasmă numită „convalescență". Donatorul este Andrei Tănase, un tânăr de 33 de ani care a sunat la Institut și a cerut să fie înscris pe lista de donatori după ce s-a vindecat de coronavirus. Andrei Tănase donator de plasmă convalescență: "E singura modalitate prin care am simțit că pot să dau ceva înapoi să ajut pe cineva". Andrei a fost pacientul cu numărul 300. Se întorsese dintr-o vacanță de schi din Franța, iar după două zile au apărut primele simptome. S-a dus la spital și a fost diagnosticat cu coronavirus. Timp de opt zile a stat într-un salon la Spitalul Victor Babeș. Andrei Tănase: "Am avut o formă medie de coronavirus pe lângă infectarea propriuzisă am dezvoltat și pneumonie. Simți că nu ai aer sau că va deveni mai acut sau o să te sufoci". Pentru că are anticorpi la noul virus, Andrei a vrut să ajute. Timp de o oră a stat conectat la aparatul prin care sângele din corp este recirculat și din care se extrage doar plasma vindecătoare. Andrei Tănase: "Practic un donator poate salva trei vieți e foarte simplu nu e absolut deloc dureros și chiar contează pentru oamenii care au nevoie de un tratament acestă plasmă ar putea fi singura șansă să se însănătoșească". Prima pungă de plasmă a plecat spre Spitalul Matei Balș și va fi administrată unui pacient în stare critică din secția de terapie intensivă. Medicii sunt optimiști și speră să îi fie salvată viață mai ales că mai multe spitale din lume au raportat vindecări după acest tratament ale unor pacienți aflați în stare foarte gravă. Un exemplu în acest sens vine de la un medic român cercetător la Spitalul Basel din Elveția. Mihaela Sava medic infecționist Basel: "Din experiența noastră vedem că cei care au primit plasmă convalescență au reușit să fie externați deși erau în stare severă datele preliminare arată că au fost ajutăți de plasma convalescență". În toată țară au fost montate patru aparate de plasmafereză din cele 18 donate de o firmă privată, însă doar cel de la București e funcțional. La Iași, primul donator va fi pus pe aparat joia viitoare după ce personalul va termina perioada de instruire. Între timp, se pregătesc și medicii și asistentele de la Timișoara și Galați ca să lucreze cu aceste aparate. Adrian Petriu, reprezentant firmă de instalare: "Donatorul este conectat la un ac care are două canale, pe unul din canale sângele pleacă prin aceste pompe și ajunge într-o centrifugă micuță care face parte din kit, unde sunt separate componentele - adică plasma, pe de o parte, și celelalte componente, pe de altă parte".
În România sunt peste 4000 de vindecați, iar cei care nu au alte afecțiuni pot deveni salvatorii altor pacienți aflați acum pe patul de spital. Procedura de înscriere e simplă și se poate face online pe site-ul covidplasma.ro ori sunând la centrele de transfuzie.
Sursa: Pro TV
Etichete: bolnav , terapie intensiva , matei bals , plasma , donatori de plasma
Dată publicare: 01-05-2020 09:04