Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Medalia istorică pe care Nadia Comăneci vrea să i-o ofere Sabrinei Voinea, după ce TAS i-a respins cererea: Sunt mândră de ea

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv a făcut lumină, sâmbătă seară, după controversata finală de la sol a Jocurilor Olimpice. Ana Maria Bărbosu a urcat pe locul trei și a obținut, astfel, bronzul la această probă.

TAS a concluzionat că delegația din Statele Unite a depus contestația - care făcuse, inițial, ca medalia să ajungă la Jordan Chiles - mai târziu decât era regulamentar.

Federația Internațională de Gimnastică a confirmat recomandarea de la Laussane și a actualizat clasamentul. Acum, Chiles a revenit pe locul 5.

Între timp, solicitarea către TAS a Sabrinei Voinea - penalizată după ce ar fi ieșit cu piciorul în afara suprafeței de concurs - a fost respinsă.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a judecat „la comun” contestațiile făcute de gimnastele noastre - Ana Bărbosu și Sabrina Voinea. După o sedință care a durat o zi întreagă, spre seară a venit rezultatul mult așteptat.

Citește și
Sabrina Voinea și Ana Bărbosu
TAS a decis: Ana Maria Bărbosu obţine medalia de bronz, iar Sabrina Maneca Voinea, locul 4
Jordan Chiles a coborât pe locul 5

Cererea Anei Bărbosu a fost parțial acceptată. Judecătorii au concluzionat: „contestația formulată de către Jordan Chiles a fost depusă peste termenul de 1 minut (...) și este determinată ca fiind fără efect”. Asta după ce, în finala de la sol a Jocurilor Olimpice de pe 5 august, americanii au contestat nota lui Chiles. Gimnasta a trecut pe locul 3 atunci, cu nota de 13.766, și a obținut medalia de bronz, distincție ce a aparținut sportivei noastre pentru câteva minute.

Însă, decizia TAS, confirmată câteva ore mai târziu de Federația Internațională de Gimnastică, printr-un comunicat, a făcut ca Ana Bărbosu să revină pe poziția inițială și să primească bronzul. Jordan Chiles se află acum pe locul 5, cu un scor de 13.666.

Nadia Comăneci: „M-am așteptat la o decizie, vis-a-vis la ceea ce s-a întâmplat, mă bucur enorm pentru Ana și pentru gimnastica românească”.

Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român: „Ne dorim ca mai ales la Jocurile Olimpice, să nu mai existe sportivi nedreptățiți”.

Elisabeta Lipă, președinta Agenției Naționale pentru Sport: „Federația Internațională de Gimnastică trebuie să dea un comunicat în care să recunoască că au greșit. gimnastica a rămas foarte mult în urmă și se arbitrează și la ora actuală cu pixul și cu foaia în mână, ceea ce nu e corect”.

Peste Ocean, decizia TAS a fost primită cu tristețe. Jordan Chiles a anunțat - pe o rețea de socializare - că va lua o pauză de la mediul online, pentru „sănătatea ei mintală”.

Iar membrii Federaţiei Americane de Gimnastică au ținut să precizeze că sunt „devastați” și că nota a fost contestată cu „bună credință”.

Între timp, cererea Sabrinei Voinea a fost respinsă de TAS. Sportiva noastră a terminat finala de la sol pe locul 4.

Nadia Comăneci: „Îmi pare rău pentru Sabrina, sunt mândră de ea. Îi dau eu medalia mea de la Montreal de bronz”.

Sesizarea Sabrinei Voinea la TAS a venit după ce ar fi fost penalizată în mod greșit pentru o ieșire cu un călcâi în afara suprafeței de concurs. În imaginile publice din finală, nu apare niciunde presupusa greșeală. Inclusiv comentatorii televiziunii americane NBC s-au arătat surprinși când au văzut nota.

Reporteri: Violeta Colgiu, Călin Voicu

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult