Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce spune Tudor Chirilă despre artiștii care promovează conspirații. „Este o spirală destul de periculoasă”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Membri trupei Vama au fost invitați în emisiunea "Interviurile lui Vitalie" pentru a discuta despre festivalul online VamaFest, piesele trupei Vama Veche, dar și de ce trebuie ajutați artiștii de către stat ca să supraviețuiască în pandemie.

Emisiunea "Interviurile lui Vitalie" este transmisă exclusiv pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV și pe www.stirileprotv.ro.

Trupa Vama organizează săptămâna viitoare un eveniment inedit pentru internetul românesc: primul festival digital al unei trupe din România. VamaFest se va desfășura în zilele de 27 și 28 noiembrie si va avea trei componente principale: muzică, ateliere de instrument sau vocal coaching ale membrilor formației și o parte de dezbateri și povești desprinse din experiența profesională a trupei.

„Festival digital înseamnă că vom avea două zile de conținut, care va însemna muzică, ateliere și o parte de storytelling - povești și dezbateri despre profesia noastră, despre muzică. Toate acestea vor fi organizate pe două zile. Sunt practic șapte ore de muzică, cinci ateliere și patru dezbateri. Ateliere de instrument ale colegilor noștri. De exemplu, eu fac un atelier de voce, Clopo (Lucian Cioargă, n.r) face un atelier de tobe, Gelu (ionescu) și Dan (Lucian), basistul trupei și clăparul nostru fac un atelier de producție muzicală. Eugen (Caminschi) face un atelier de chitară. O să avem și o sesiune de compoziție în direct, de la zero. Ne așezăm pe scaune fără să știm ce vom face și vom da publicului acces la o sesiune de compoziție - cum ne scriem practic cântecele. Și șapte ore de muzică împărțită pe taguri - vom cânta cântecele noastre sociale într-un modul, baladele noastre din periaoda Vama, dar și din perioada Vama Veche, un fragment din musical-ul „Am să mă întorc bărbat”. Toate astea se vor întâmpla în două zile”, a explicat solistul trupei Vama, Tudor Chirilă.

Prima zi a festivalului va culmina cu un show live pe PRO TV, începând cu ora 00:30, unde trupa Vama va organiza o sesiune de karaoke cu cele mai iubite piese Vama și va mai susține un recital „best of”, alături de Jean Gavril și Guess Who.

Citește și
sebastian dobrincu
Interviu cu Sebastian Dobrincu, cel mai tânăr milionar din Silicon Valley. Exmatriculat în România, vizionar în SUA

„Vom avea un Karaoke Vama Show, să ne și distrăm un pic. Deja am demarat pe contul de Instagram Vama Music înscrierile la karaoke și vom avea o finală cu cinci participanți, pe care îi vom juriza într-un mod funny. Practic, este un festival edutainment, care se va întonde pe două zile”, a mai explciat Tudor Chirilă.

Practic, evenimentul își propune să fie un fel de școală de muzică online, marca Vama. Spre exemplu, toboșarul Lucian „Clopo” Cioargă va vorbi în cadrul atelierului său despre istoria tobelor, cum sunt construite și cum funcționează, dar și cum îi ajută acest skill pe cei care au învățat să cânte la tobe. 

VAMAFEST va fi transmis LIVE pe pagina de Facebook a lui Tudor Chirilă, pe pagina trupei Vama, dar și pe pagina Untold. Festivalul va fi unul interactiv, iar oamenii vor putea pune întrebări în comentarii și li se va răspunde în timp real.

Tudor Chirilă a mai precizat că festivalul este unul gratuit, astfel că cei care vor să participe nu au nevoie să își achiziționeze un bilet.

Ce melodie preferată are Tudor Chirilă

 

În cadrul acestui eveniment, Vama va cânta și piese de pe albumul „Am să mă întorc bărbat”, o premieră în actualul format al trupei. Va fi un moment special pentru Tudor Chirilă, care spune că este cea mai mare realizare din întreaga sa carieră muzicală.

„Discul "Am să mă întorc bărbat” este cel mai important lucru pe care l-am făcut în muzică până acum, pentru că este un disc de concerte și este o poveste unitară și este o operă rock. Nu e simplu să faci o operă rock. Iar una dintre piesele mele preferate este "Copilul și durerea”, a spus Tudor Chirilă.

Este o perioadă dificilă pentru artiștii din toată lumea. Restricțiile impuse din cauza pandemiei au dus la anularea concertelor, spectacolelor și în principiu a tuturor evenimentelor artistice. Astfel, cei care lucrau în acest domeniu au fost obligați să găsească soluții alternative pentru a se putea întreține.

Este și situația luministului trupei Vama care s-a „reconvertit profesional” și s-a angajat pe parte de electrică la o firmă.

„Este trist și greu să vedem cu echipa noastră se destramă un pic și încercăm să supraviețuim noi cinci împreună și să stăm împreună - crezând că astfel putem să fim mai puternici decât dacă am încerca să facem lucruri separat. Și cred că Vama Fest este și o soluție pentru noi de a face muzică în continuare și de a încerca să traversăm această perioadă foarte grea, în care artiștii din România se simt foarte singuri”, a mai spus Tudor Chirilă.

Ce spune despre artiștii care promovează teorii ale conspirației

 

Din cauza problemelor financiare, mulți artiști din România au răbufnit și au început să promoveze diferite teorii ale conspirației și susțin nerespectarea măsurilor sanitare.

Tudor Chirilă spune că este regretabil că s-a ajuns într-o asemenea situație, însă artiștii din România nu au simțit până acuma că cineva se gândește la ei.

El spune că artiștii români sunt priviți ca o categorie socială dispensabilă, în timp ce alte state din Europa oferă subvenții pentru artiști și evenimentele culturale. „Acest lucru este periculos pentru că identitatea unui popor stă în educație și în cultură, ori la aceste două capitole noi suntem la pământ”, a adăugat Chirilă.

„Sigur că se adună o cantitate de frustrare, sigur că în momentul în care începem să fim afectați la baza piramidei, lucrurile o iau puțin razna. Mă duce cu gândul la cartea "Eseu despre orbire" a lui Jose Saramago, când oamenii ajunseseră să se calce în picioare ca să supraviețuiască. Cred că felul în care se exprimă frustrări are puțin legătură cu chestia asta, pentru că e foarte simplu să crezi într-o teorie a conspirației ca să poți să-ți stingi un pic frustrările și să poți merge înainte. Este o spirală destul de periculoasă”, a încercat să explice solistul răbufnirea colegilor săi de breaslă.

Cu toate acestea, Chirilă spune că nu crede în teoriile conspirației privind pandemia de coronavirus.

„Este regretabil că sunt vectori de opinie care alimentează într-un mod irațional aceste teorii, pentru că dacă ceri fapte, nimeni nu le poate pune pe masă. Îmi e greu să cred că cinci familii din spatele lumii aleg să prăbușească economii întregi, că guvernele aleg să piardă din capitalul de imagine și că toată lumea vrea să omoare pe nu știu cine și ca să ieșim din asta mai puțini, cipați, vaccinați ș.a.m.d. Îmi e greu să cred că se poate coordona o asemenea mișcare. I-am dat drumul virusului din laborator, l-am suit în avion, s-a dus până în Anglia, și-a făcut treaba acolo, cineva a preluat o gentuță, s-a dus în America. Este o nebunie”, a mai spus el.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult