„Vom ajunge acolo până la urmă”. Pe măsură ce Rusia avansează, NATO ia în considerare trimiterea de instructori în Ucraina
Lipsa de forță de muncă a Ucrainei a atins un punct critic, iar poziția sa pe câmpul de luptă în ultimele săptămâni s-a înrăutățit serios, deoarece Rusia și-a accelerat progresele pentru a profita de întârzierile în transporturile de arme americane, scrie New York Times.
Drept urmare, oficialii ucraineni le-au cerut omologilor lor americani și NATO să ajute la pregătirea a 150.000 de noi recruți mai aproape de linia frontului pentru o desfășurare mai rapidă.
Până acum Statele Unite au spus nu, dar generalul Charles Q. Brown Jr., președintele Statului Major Comun, a declarat joi că desfășurarea NATO de instructori pare inevitabilă.
„Vom ajunge acolo până la urmă, în timp”, a spus el.
Deocamdată, a spus el, un efort în interiorul Ucrainei ar pune „în pericol o grămadă de instructori NATO” și, cel mai probabil, ar însemna să se decidă dacă să folosească o apărare antiaeriană prețioasă pentru a proteja instructorii în loc de infrastructura critică ucraineană din apropierea câmpului de luptă.
Ca parte a NATO, Statele Unite ar fi obligate, conform tratatului alianței, să ajute la apărarea oricărui atac asupra instructorilor, potențial trăgând America în război.
Casa Albă a fost fermă că nu va pune trupele americane, inclusiv instructori, pe teren în Ucraina, poziție pe care un oficial al administrației a reiterat-o joi.
De asemenea, administrația a cerut aliaților NATO să nu-și trimită trupele.
Dar, în februarie, președintele Emmanuel Macron al Franței a spus că „nimic nu trebuie exclus” atunci când vine vorba de trimiterea trupelor occidentale în Ucraina.
De atunci, Macron și-a dublat comentariul, inclusiv după ce înalți diplomați americani i-au cerut să înceteze.
Guvernul Estoniei nu a exclus posibilitatea de a trimite trupe în vestul Ucrainei pentru a prelua roluri din spate care ar putea elibera trupele ucrainene să meargă pe front, a declarat săptămâna aceasta consilierul pentru securitate națională al Estoniei.
Ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a susținut poziția lui Macron într-un interviu pentru The Guardian săptămâna trecută.
„Trupele noastre au antrenat ucraineni în Ucraina înainte de război”, a spus el, adăugând: „Deci întoarcerea la această tradiție ar putea fi destul de fezabilă”.
Armata americană a antrenat trupele ucrainene în Polonia, Germania și Statele Unite, dar scoaterea trupelor din Ucraina necesită mult timp.
Oficialii americani recunosc acum că pregătirea actuală a forțelor ucrainene nu este suficientă și că au nevoie de o pregătire mai bună și mai rapidă pentru a respinge o eventuală ofensivă rusă așteptată în această vară.
Statele Unite obișnuiau să ajute la desfășurarea unui program de antrenament al NATO la Yavoriv, în vestul Ucrainei, dar trupele americane au fost scoase de acolo la începutul războiului.
Sursa: New York Times
Dată publicare: 17-05-2024 08:30