Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Un fel de război civil”: Franța este în alertă pe fondul cutremurului politic care ar putea declanșa revolte masive

„Ne este frică de ceea ce s-ar putea întâmpla”, a declarat Amel, în vârstă de 34 de ani, pentru CNBC înainte de runda finală de vot în alegerile anticipate din Franța din acest weekend.

Votul este urmărit îndeaproape de toate categoriile societății franceze pentru a vedea dacă Mitingul Național (RN) naționalist și anti-imigrație se bazează pe câștigul său inițial în primul tur de scrutin sau dacă partidele de centru și de stânga au reușit să zădărnicească şansele partidului de a intra la guvernare.

„Este o perioadă foarte, foarte tensionată. Și este prima dată când extrema dreaptă câștigă în primul tur al scrutinului. Deci este o afacere foarte mare”, a adăugat Amel, un terapeut care a spus că va vota pentru Noul Front Popular de stânga.

„Suntem foarte îngrijorați și încercăm să-i facem pe toți să voteze, încercând să le spunem oamenilor care nu votează să meargă la vot și să încercăm să-i convingem pe cei care votează pentru extrema dreaptă că nu sunt un răspuns bun [la problemele Franței]”.

RN de extremă-dreapta a Franței respinge eticheta „extremistă”, spunând că susține valorile, cultura și cetățenii francezi într-un moment în care mulți s-au săturat de instituția politică a Franței, care este condusă de președintele Emmanuel Macron din 2017.

Dar oponenții și criticii lui RN avertizează că Franța este în pragul unei catastrofe politice dacă un partid anti-imigrație, naționalist și eurosceptic va câștiga majoritatea în aceste alegeri anticipate convocate de Macron, după ce partidul său a pierdut împotriva extremei dreapta la alegerile pentru Parlamentul European în iunie.

Premierul Gabriel Attal a declarat că alegătorii francezi au acum „datoria morală” de a opri avansul partidului.

Pentru alegătorii tineri, de stânga, cum ar fi Amel, creșterea în sondajele alegătorilor de către RN și faptul că a câștigat cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor weekendul trecut, sunt evoluții îngrijorătoare care îi fac să se teamă pentru coeziunea societală a Franței.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult