„Rușii sunt inumani. Nu există iertare pentru ei”. Imaginile dezastrului de pe Nipru. Nivelul apei a crescut continuu
Your browser doesn't support HTML5 video.
Linia frontului a fost inundată și zeci de mii de oameni au fost nevoiți să fugă, pentru a-și salva viețile. Vârful viiturilor este așteptat abia miercuri.
Pierderi sunt și pentru ruși: barajul alimenta Crimeea, inclusiv o puternică bază militară. De vină pentru acest dezastru ar fi Rusia.
Locuitorii unei insule de pe râul Nipru s-au ajutat între ei să ajungă cumva la camioanele militare trimise de Kiev pentru evacuare. Mulți sunt bătrâni și au fost purtați pe brațe de cei mai în putere. Nu și-au abandonat nici animalele. Oamenii sunt copleșiți: după ororile ultimului an, exact această nenorocire le lipsea.
Svitlana Telenda: „Am tot stat, sperand că nu va trebui să plecăm. Dar apa a început să urce cu asemenea forță că nu s-a mai putut...”.
Oleksandr Sokelyn: „Probabil, rușii au lovit barajul fără să se gândească deloc. Sunt inumani. Nu există iertare pentru ei”.
Ucrainenii dau vina pe rușiȘi în orașul Herson, nivelul apei a crescut continuu timp de 24 de ore. Nu doar periferia, ci și centrul orașului sunt inundate.
Ludmilla, localnică: „Cum au putut face așa ceva?? Ok, înteleg când luptă soldații între ei, e război, dar cum să arunci în aer un baraj hidroelectric? E o barbarie”.
Ucrainenii dau vina pe ruși pentru acest dezastru menit să le submineze contraofensiva din sud.
Clare Sebastian, analist CNN: „Barajul Nova Kahovka de pe Nipru este situat chiar pe linia frontului, un capat este pe teritoriul ucrainean, iar celalalt în zona controlată de ruși. Centrala hidroelectrică în sine este amplasată în zona controlată de ruși. Există indicii că barajul era deja avariat înaintea dimineîii de 6 iunie (marți). În aceste imagini captate din satelit la sfârșitul lunii mai, structura este intactă. Însă, aici, într-o imagine din 5 iunie (luni) deja este clar că lipsește o bucată, aici în mijloc, pe unde s-a și produs (marti) ruptura masivă. Inundațiile pot complica eforturile trupelor ucrainene de a trece Niprul spre sud, spre Crimeea ori chiar și în direcția asta, către Marea Azov”.
Puhoaiele au provocat pagube majore si pe malul stâng, ocupat de armata rusă. Potrivit estimărilor, prima linie de fortificații, construită de ruși în ultimele luni chiar pe malul fluviului, a ajuns sub ape. La fel și mai multe baze ale unor unități rusești.
Barajul, minat de ruși, în 2022Andrii Pidlisnyi, căpitan al Forțelor Armate ale Ucrainei: „Pozițiile rușilor au fost complet distruse. Mustesc de apă acum. Au mulți răniți și morți. Soldații rusi au încercat să fugă, să se evacueze singuri. Și-au lăsat în urmă toate armele, echipamentele, munițiile și vehiculele, inclusiv blindate”.
Este, de altfel, luată în calcul și ipoteza că distrugerea barajului e urmarea unei neglijente criminale din partea rușilor. Ar fi putut uita că l-au minat anul trecut.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Informațiile obținute de serviciile noastre de informații, pe care le-am împărtășit de atunci (în 2022) cu partenerii noștri, arătau limpede că Federația Rusă, cu ajutorul unor colaboratori din regiune, au minat barajul. Intelegeți, dacă ceva e minat, mai ales de inamic, nu mai ai controlul asupra obiectivului. Și, dacă e minat, la un moment dat se va produce și explozia”.
Este de asemenea, o crimă împotriva securității alimentare a lumii, întrucât lacul de acumulare din amonte deservea un imens sistem de irigații pentru culturi de grâu, porumb, floarea soarelui si soia. De asemenea, acestui sistem de irigatii i se datora 80% din producția de legume a Ucrainei și a unui procent semnificativ de fructe.