Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Porțile Iadului” ar putea să nu mai existe pentru mult timp. Misterioasele cratere se stâng odată cu trecerea timpului

Rareori un accident industrial se transformă într-o atracție turistică importantă.

Dar atunci când o echipă de explorare sovietică a forat pentru gaz natural în Turkmenistan în urmă cu mai bine de 50 de ani, se spune că ei au declanșat o reacție în lanț care a creat craterul de gaz Darvaza – o gaură gigantică, de foc, care a devenit în cele din urmă cea mai căutată priveliște din țară.

Cunoscut și sub numele de "Porțile Iadului" sau "Strălucirea Karakumului", fenomenul este cauzat de flăcări alimentate cu metan care se scurg din zeci de orificii de-a lungul fundului și pereților craterului.

Stând în jurul marginii, poți simți o căldură intensă care emană din gaură.

Este deosebit de spectaculos noaptea, cu limbi de foc fluturând sub un cer înstelat, scrie CNN.

Flancat de dune și stânci într-o zonă îndepărtată a Deșertului Karakum, craterul este principala oprire a aproape oricărui tur al națiunii din Asia Centrală.

Când călătorii au început să vină în număr mare la Darvaza, nu existau servicii sau facilități pentru vizitatori, iar trebuia să aduci tot ce aveai nevoie pentru o ședere peste noapte.

Astăzi există trei tabere permanente cu cazare peste noapte în iurte sau corturi, precum și mese și transport motorizat până la marginea craterului pentru cei care nu doresc să meargă pe jos.

Craterul are aproximativ 70 de metri lățime și 30 de metri adâncime, cu pereți verticali care coboară abrupt într-un câmp de resturi stâncoase împrăștiate pe fund.

Un gard de siguranță a fost adăugată în 2018 pentru a împiedica vizitatorii să se aventureze prea aproape de prăpastia în flăcări.

Cu toate acestea, craterul s-ar putea să nu mai existe mult timp, cel puțin sub forma sa de foc.

Guvernul turkmen a menționat de mai multe ori posibilitatea de a sigila cumva craterul. Între timp, cei care vizitează Darvaza de ani de zile spun că flăcările sunt mult mai mici decât erau odată.

„Aș spune că arde doar la aproximativ 40% din nivelul pe care l-am văzut prima dată acolo în 2009”, spune Dylan Lupine, al cărui companie Lupine Travel, cu sediul în Regatul Unit, a fost unul dintre pionierii în aducerea turiștilor în Turkmenistan.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult