Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Poporul palestinian e obosit”. Pauza umanitară din Gaza, cel mai așteptat moment pentru civilii prinși în război

Your browser doesn't support HTML5 video.

Armistițiul dintre Israel și Hamas, care a început la ora 7 dimineața, a fost respectat până acum. Iar, la ora patru după-amiază ar urma să aibă loc și primul schimb de prizonieri - femei, copii și adolescenți.

Hamas va elibera 13 ostatici, iar Israelul va scoate din închisoare 39 de deținuți. Ca parte a aceluiași acord, ajutoarele umanitare, inclusiv transporturi vitale de combustibil, au început să intre în Fâșia Gaza.

Explozii și schimburi de foc sporadice au continuat în primele 15 minute ale armistițiului.

Corepondent BBC: „O să păstrez liniștea un minut fiindcă vreau să vedeți și să auziți ce se întâmplă aici. Vedem în zare Fâșia Gaza. Haideți să ascultăm puțin și să vedem dacă se așterne liniștea, așa cum ne așteptăm. Se mai aude foarte slab doar sunetul unei drone. E ora șapte aici, în sudul Israelului.”

E o liniște îndelung așteptată de palestinienii nevinovați, prinși în conflict.

Citește și
armata israel, soldati israel
Pauză în războiul Israel-Hamas. A început armistițiul de patru zile. Mai mulți ostatici urmează să fie eliberați din Gaza

Localnic: „Așteptăm oprirea luptelor, suntem obosiți, poporul palestinian e obosit.”

Armata israeliană i-a informat pe civili că războiul nu s-a încheiat și că, sub nicio formă, nu trebuie să se întoarcă la casele lor din nordul enclavei, așa cum au fost îndemnați de Hamas și cum deja procedează.

Localnic: „Ne întoarcem acasă să vedem ce mai e acolo. Vrem să ne luăm haine și alte lucruri necesare. Nu avem cu ce găti, mâncare sau apă. Situația e tragică.”

Armata israeliană a tras în aer și a folosit fumigene pentru a-i opri.

Avichay Adraee, purtător de cuvânt al armatei israeliene: „Pauza umanitară este temporară. Nordul Fâșiei Gaza este o zonă de război periculoasă și e interzis să mergeți acolo. Pentru propria siguranță, rămâneți în perimetrul umanitar din sud”.

Momentul cel mai așteptat va avea loc la ora 16:00, când Hamas ar trebui să elibereze 13 ostatici. Vor fi predați Crucii Roșii și vor trece granița cu Egiptul pe la Rafah. De acolo vor fi preluați de armata israeliană și duși cu elicopterele acasă.

Lt. col. Jonathan Conricus/locuitor, Forțele de Apărare Israeliene: „Primele chipuri israeliene pe care le vor vedea vor fi cele ale soldaților, care le vor spune, sperăm noi, că sunt în siguranță, și care vor mijloci contactul imediat cu membri familiei.”

După asta, Israelul va preda Hamas aproape 39 de deținuți palestinieni. În Israel, speranța se împletește însă cu temeri că acordul va fi rupt în orice moment.

Michael Oren, fost ambasador al Israelului în Statele Unite: „Hamas a încălcat toate armistițiile de până acum, inclusiv pe cel care era în vigoare pe 7 octombrie (ziua atacului).”

Există în continuare și dezacorduri. Israelul a anunțat că, potrivit înțelegerii, Crucea Roșie va primi acces la toți ostaticii israelieni, inclusiv la cei care nu vor fi eliberați. Organizația spune însă că nu a primit informații în acest sens de la Hamas, iar gruparea teroristă insistă că medicii săi vor transmite Crucii Roșii un raport medical.

Acordul prevede și încetarea supravegherii cu drone în regim permanent în sudul Fâșiei Gaza, și timp de șase ore în nord.

Michael Oren, fost ambasador al Israelului în Statele Unite: (În acest timp) Hamas cel mai probabil își va muta luptătorii din nord în sud și se va pregăti pentru următoarele etape ale războiului.

Kaitlan Collins, CNN: Există speculații că, la finalul acestei pauze de 96 de ore, Israelul va avea dificultăți în a-și reporni campania militară în Gaza, în principal din cauza presiunii internaționale pentru un armistițiu permanent.

Danny Danon, fost ambasador al Israelului la ONU: Într-adevăr, plătim pentru această pauză, întrucât campania din Gaza se afla într-un moment bun. Dar pot să vă asigur că vom continua operațiunea militară. Acesta e doar începutul.

La rândul său, ministrul israelian al Apărării a declarat aseară că operațiunea militară din Fâșia Gaza va continua pentru cel puțin două luni, după ce acest armistițiu va expira. De altfel, forțele Israelului au acționat până în ultimele momente înainte de intrarea în vigoare a acordului și, între altele, au aruncat în aer tunelul de sub spitalul Al-Shifa.

Pe de altă parte, Egiptul a anunțat că, în fiecare dintre cele patru zile de armistițiu, în Fâșia Gaza vor intra aproximativ 130 de mii de litri de combustibil și 200 de camioane cu alimente și medicamente.

Israelul ar fi respins categoric sugestiile Washingtonului de a deschide pentru transporturile umanitare și unul din punctele sale de trecere a frontierei cu Gaza.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult