„O crimă premeditată și bine gândită”. Schimb de acuzaţii între Kiev şi Moscova, după prăbușirea avionului militar
"Toate informaţiile pe care le avem astăzi arată că avem de-a face cu o crimă premeditată şi bine gândită", a declarat adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polianski, a cărui ţară a solicitat această reuniune de urgenţă.
Moscova acuză Kievul că a doborât în mod deliberat avionul, care, potrivit autorităţilor ruse, transporta 65 de prizonieri ucraineni care urmau să fie schimbaţi.
Autorităţile ucrainene "cunoşteau foarte bine ruta (aeriană) pentru transportul soldaţilor către zona de schimb", a asigurat Dmitri Polianski.
Nu era primul schimb de acest fel, dar "de data aceasta, dintr-un motiv inexplicabil, regimul de la Kiev a decis să saboteze procedura în cel mai barbar mod", a adăugat el, acuzându-i pe ucraineni că sunt "gata să-şi sacrifice propriii cetăţeni pentru interesele geopolitice ale Occidentului".
"Doar datorită eroismului piloţilor care au deviat în ultimul moment de la zonele rezidenţiale, nimeni de la sol nu a avut de suferit", a asigurat el.
"Ucraina nu a fost informată cu privire la numărul de vehicule, rutele şi mijloacele de transport pentru prizonieri. Numai acest lucru ar putea reprezenta un act intenţionat al Rusiei de a pune în pericol viaţa şi siguranţa prizonierilor", a răspuns adjunctul ambasadorului ucrainean Kristina Haiovişin.
Prizonierii ruşi "au fost transferaţi în locul convenit şi aşteptau în siguranţă schimbul. Ruşii ar fi trebuit să asigure acelaşi nivel de securitate pentru soldaţii ucraineni capturaţi', a insistat ea.
"Dacă rapoartele potrivit cărora prizonieri de război ucraineni se aflau la bord se confirmă, aceasta ar fi o altă încălcare flagrantă a dreptului umanitar internaţional de către Rusia, fiind primul caz de scut uman folosit în aer pentru a acoperi transportul de rachete", a asigurat ea.
La rândul lor, aliaţii Ucrainei au insistat că, fără invazia Rusiei în Ucraina, nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat.
"Rusia încearcă în mod repetat să transfere responsabilitatea pentru tragediile acestui război ales şi fără sens, ca şi cum ar fi victima şi nu agresorul", a declarat adjunctul ambasadorului american Robert Wood.
"În loc să convoace reuniuni pentru a încerca să inverseze ordinea responsabilităţilor, (Rusia) ar trebui să acţioneze (...) şi să-şi retragă trupele de pe teritoriul ucrainean", a pledat ambasadorul francez Nicolas de Riviere, menţionând totuşi că este "important să se facă o lectură completă a situaţiei".