Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Nu vreau să mor la 24 de ani”. Mărturiile unei tinere din Gaza care speră că va fugi din calea măcelului declanșat de Israel

O tânără în vârstă de 24 de ani din Gaza face mărturii tulburătoare despre coșmarul pe care îl trăiește de aproape patru săptămâni, de când Orientul Mijlociu stă pe un butoi cu pulbere, scrie BBC.

Familia tinerei Tala Abu Nahleh a încercat de trei ori să treacă granița dintre Egipt și Fâșia Gaza, însă făcă succes. Dar încă există speranță, spun ei.

Familia fusese chemată de Ambasada Iordaniei care le-a spus să meargă la punctul de trecere Rafah. Mama tinerei Tala Abu Nahleh este cetățean iordanian Deținătorii de pașapoarte străini urmau să aibă voie să treacă. La fel au fost răniții și cei grav bolnavi.

Fratele Talei, Yazid - în vârstă de 15 ani - este invalid și are convulsii. Se poate deplasa dintr-un loc în altul doar cu ajutorul unui scaun cu rotile. Spitalele din Gaza au rămas fără medicamentele de care are nevoie, iar bombardamentele i-au accentuat starea.

„Odată ce a început escaladarea, s-a speriat foarte tare, convulsiile au continuat să se înrăutățească din ce în ce mai mult. De fiecare dată când cred că s-a înrăutățit, pur și simplu continuă să se înrăutățească”, a mărturisit Tala.

Familia are șase membri, iar Tala este singurul sprijin financiar. A câștigat burse și a studiat în SUA și Beirut, Liban.

„Încercăm să supraviețuim. Nu suntem siguri că vom reuși, dar încercăm să facem tot ce putem pentru a supraviețui, pentru că pur și simplu nu vreau să mor la 24 de ani”, a mai spus tânăra.

„Situația este teribilă acolo”

Granița este un loc în care cuvântul „noroc” are semnificații diferite. Înseamnă să scapi de bombardamente, foamete și lipsă de apă. Dar înseamnă, de asemenea, și să-i lași în urmă pe cei pe care îi iubești, care nu au pașapoarte străine, sau care nu sunt atât de grav răniți încât să fie evacuați.

Numărul celor care au reușit să plece sau care vor putea pleca este doar un mic procent din populația Gaza de 2,2 milioane de oameni.

Mona, care a obținut cetățenie australiană după căsătorie, a venit singură la graniță, iar gândul la familia ei prinsă în Gaza nu îi dă pace.

„Nu sunt deloc fericită, pentru că îmi părăsesc cealaltă parte, frații și surorile, toată familia mea este încă aici. Îmi doresc, dacă vrea Dumnezeu, să fie cu toții într-un loc sigur. Situația este teribilă acolo, este foarte, foarte rău”, a mărturisit Mona.

Sute de persoane au reușit să iasă din Gaza

La aproape patru săptămâni de când Orientul Mijlociu stă pe un butoi cu pulbere, frontiera dintre Egipt și Fâșia Gaza a fost deschisă miercuri pentru răniți și pentru câțiva palestinieni cu dublă cetățenie.

Jumătate sunt bulgari, austrieci și cehi, nu și români - deocamdată. În total, circa 400 de persoane au reușit să iasă din Gaza, însă mii de oameni încă stau la punctul de trecere a frontierei, în speranța că vor fi primiți și ei în Egipt.

Primele grupuri de palestinieni cu dublă cetățenie au fost lăsați să intre ieri în Egipt pe la trecerea de la Rafah. Între ei și 76 de răniți, duși cu ambulanțele către un spital de campanie, la 10 kilometri de graniță, urmând să fie redirecționați către alte spitale din Egipt.

Potrivit acordului incheiat cu Egiptul, aproximativ 500 de persoane vor primi permisiunea să iasa din Fâșia Gaza în acestă primă etapă. Pe lista dată publicității nu figurează români.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult