„Nu vreau decât să-mi recapăt familia”. Aproximativ 155 de persoane sunt captive în mâinile teroriștilor Hamas
Your browser doesn't support HTML5 video.
Deocamdată nu este clar cum vor fi ajutați acești oameni, între care se află copii și persoane bolnave, care au nevoie urgentă de medicamente.
Rudele sunt disperate și cer guvernului să ia măsuri. Numărul mare de ostatici ridică dificultăți fără precedent pentru ofensiva terestră, iar experții sunt pesimiști în privința șanselor de a-i recupera teferi pe captivi.
Imagini noi surprind debutul atacului terorist din dimineața zilei de 7 octombrie. Operatorul unei turele comandate de la distanță, de la granița cu Fâșia Gaza, deschide focul, însă nu poate să facă față numărului mare de atacatori. Teroriștii și-au filmat atrocitățile.
Într-un filmuleț se poate vedea momentul în care armata israeliană începe să tragă înspre islamiștii care puseseră stăpânire pe un kibuț.
Un alt kibuț a fost salvat grație curajului câtorva civili înarmați, conduși de un veteren de război de 72 de ani.
Baruch Cohen, veteran care i-a confruntat pe teroriști: „Am decis să mă urc în mășină și să trag în ei de la fereastra automobilului.
Matthew Chance, corespondent CNN: Așadar ai condus spre ei, ai început să tragi?
Baruch Cohen, veteran care i-a confruntat pe teroriști: Am tras în ei.
Matthew Chance, corespondent CNN: Înainte să treacă de gard?
Baruch Cohen, veteran care i-a confruntat pe teroriști: „În mintea mea, era singura cale să-i opresc.”
Civilii i-au oprit pe teroriști să intre în kibuț și s-au luptat cu ei timp de șase ore înainte ca soldații să le vină în ajutor.
Baruch Cohen, veteran care i-a confruntat pe teroriști: „Unde e armata? Le-am zis mereu colegilor mei voluntari că avem 35 de minute „de aur” în care trebuie să acționăm. Și că, după 35 de minute, va ajunge armata. Vor ajunge unitățile de elită.
Matthew Chance, corespondent CNN: Dar nu au venit.
Baruch Cohen, veteran care i-a confruntat pe teroriști: „Nu le-au mers ceasurile.”
Veteranul și-a pierdut un picior din cauza rănilor grave. E un preț mic, spune el, plătit ca să salveze viețile celor 400 de oameni care trăiesc în kibuț. Și într-o altă localitate învecinată, un grup de voluntari înarmați a reușit să respingă atacul teroriștilor.
Sarit Lesnick Kurtzman, locuiește în kibuțul Alumim: „Voluntarii au reușit să ajungă în spatele kibbutzului și să îi oprească pe teroriști să intre în localitatea noastră. I-au respins în fiecare punct de intrare și ne-au salvat viețile.”
Autoritățile israeliene au anunțat că au identificat 155 de oameni, israelieni și străini răpiți de Hamas și că familiile au fost înștiințate.
Reuven Azar, ambasador al Israelului: „Din nefericire, sunt se pare și patru persoane cu dublă cetățenie, israeliană și română, despre soarta cărora nu se știe nimic.”
Or Gat are trei rude răpite de teroriștii din Gaza: sora, mama și cumnata.
Or Gat, bărbat cu trei rude răpite: „Am pierdut totul. Îmi vreau viață mea măruntă înapoi... Nu vreau decât să-mi recapăt familia și să fie eliberați toți ostaticii, nimic altceva:”
Toată familia este copleșită de grijă. Locuință devastată de teroriști este și acum exact în starea de sâmbăta trecută. Viață parcă a încremenit pentru acești oameni.
Când au năvălit atacatorii, în casa părintească era în vizita și familia fratelui sau. În haosul general, fratele, cumnata și fetiță lor de trei ani au rupt-o la fugă unde au văzut cu ochii.
Femeia și-a dat seama că ar creste șansele de scăpare dacă trece copila din brațele ei în ale soțului. Bărbatul și fetiță s-au salvat. De Yarden Gat nu se mai știe însă nimic.
Gili Roman, fratele ostaticei: „Ziua e cât de cât ok, dar nopțile sunt un coșmar, fetița se trezește țipând, o cere pe mama ei.”
Iubita lui Noam a fost răpită de la festivalul de dans și muzică Supernova.
Noam Alon: „Nu am fost în stare să mă uit la imagini cu ea luată ostatică. Și apropiații m-au sfătuit să n-o fac, dar din câte înțeleg Inbar era rănită. Probabil a opus rezistență și au lovit-o. Oricum, vrem să credem că trăiește, ne rugăm și așteptăm un semn de viață.”
Reuven Azar, ambasador al Israelului în România: „Asupra unora dintre cadavrele teroriștilor uciși pe teritoriul Israelului am găsit instrucțiuni primite de la Hamas despre cum să ucidă civili nevinovați, cum să-i răpească.”
Pentru rudele ostaticilor, fiecare oră este agonizantă. Oamenii nu au informații certe și sunt îngroziți că bombardamentele aviației în Gaza pot spulbera orice șansă de a-i revedea pe cei dragi.
Avihai Brodtz, rezident kibuț: „Familia mea e ținută în Gaza de Hamas. Mă simt complet neajutorat. Acesta e apelul meu către întreaga lume: Vă implor faceți ceva să mă ajutați să-mi aduc acasă soția și pe cei trei copii.”
În unele cazuri, ostaticii sunt oameni bolnavi. Fără medicația obișnuită, starea lor se înrăutățește continuu.
Lea Dan, mătușa și nepoata ei au fost răpite: „Chiar dacă se vor întoarce, dacă au fost lipsiți mult timp de medicație, starea lor va fi gravă. Sigur îi vom recupera, dar e imperativ să-și primească acum medicamentele. Sunt îngrijorată pentru nepoata mea Noah, cu atâția oameni necunoscuți în jurul ei. E o copilă de 12 ani și suferă de autism. Sper că ne aude cineva și le va permite accesul la medicamente.”
Yifat Zailer, verișoara cu doi copii, soțul și mama au fost răpiți: „Mătușă mea de 63 de ani are Parkinson. Fiecare zi fară medicamente este o tortură pentru ea.”
Jerome Clech, strateg militar: „Ostaticii sunt probabil împrăștiați în diverse locuri din Fâșia Gaza, în tuneluri. Un scenariu plauzibil este ca israelienii să aplice o presiune militară semnificativă, din aer dar și de la sol, astfel încât să forțeze Hamas să negocieze schimbarea ostaticilor cu deținuți palestinieni din închisorile israeliene.”
Câți ostatici mai sunt în viață este însă o altă întrebare. După ce au circulat informații contradictorii, până la urmă armata israeliană a confirmat că au fost recuperate trupurile neînsuflețite ale unora dintre persoanele date dispărute după prima zi a atacului Hamas.
Abandonate pe câmp lângă graniță, trupurile fuseseră reperate inițial din aer.
Peter Lerner, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene: „În incursiunile punctuale făcute deja am recuperat trupuri ale unor israelieni. Realizam operațiuni în perimetrul apropiat graniței, cu forțe speciale, tancuri și artilerie, ca să căutam și să găsim oameni care au fost poate uciși în cursul răpirii. Încă sunt oameni de soarta cărora nu știm absolut nimic, nu apar în filmulețe cu ostatici.
Sursa: Pro TV
Etichete: israel , oameni , ostatici , hamas , Fâșia Gaza
Dată publicare: 16-10-2023 08:06