Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Nu veţi avea nici zi, nici noapte". Proteste de amploare împotriva lui Netanyahu. Oamenii cer demisia premierului

"Nu veţi avea nici zi, nici noapte" liniştite, este mesajul pe care mii de israelieni, inclusiv multe rude ale ostaticilor deţinuţi în Gaza, care au manifestat din nou marţi seara la Ierusalim, l-au adresat premierului Benjamin Netanyahu.

Manifestanții îi cer premierului să demisioneze şi îl acuză că a "trădat" încrederea poporului, transmite AFP. "Duci o campanie împotriva mea, împotriva familiilor ostaticilor, te-i întors împotriva noastră. Ne numeşti "trădători" când TU eşti trădătorul, un trădător al poporului tău, al alegătorilor tăi, al statului Israel", a strigat Einav Zangauker la microfon.

Fiul lui Einav Zangauker, Matan, este unul din cei 250 de ostatici răpiţi de mişcarea islamistă palestiniană Hamas în timpul atacului din 7 octombrie, care a declanşat războiul în Fâşia Gaza. Aproximativ 134 dintre ei se află încă pe teritoriul palestinian.

"Eşti responsabil pentru 7 octombrie în toate modurile posibile, eşti un obstacol în calea unui acord privind ostaticii, nu ne laşi nicio alegere, trebuie să cedezi locul. Şi vom continua să te urmărim şi nu vei avea nici zi, nici noapte, atât timp cât fiul meu Matan nu are nici zi, nici noapte", a spus doamna Zangauker în faţa Parlamentului, în faţa manifestanţilor adunaţi mai întâi la Tel Aviv, apoi la Ierusalim pentru cea de-a patra seară consecutivă. Fostul prim-ministru laburist Ehud Barak a cerut "alegeri acum!"."Intrarea în Rafah (a armatei) va avea loc în câteva săptămâni, dar eliminarea Hamas în câteva luni şi până atunci toţi ostaticii se vor întoarce în sicrie", a avertizat el."Chiar dacă eliberarea ostaticilor implică o încetare a focului, Hamas poate fi zdrobit".

După săptămâni de demonstraţii în fiecare sâmbătă la Tel Aviv, manifestanţii antiguvernamentali şi unele din familiile ostaticilor şi-au unit forţele pentru a-şi striga furia în fiecare seară de duminică în faţa Knesset-ului. Unii petrec noaptea acolo, adăpostiţi în corturi. Nurit Steinfeld, o pensionară în vârstă de 72 de ani, tricotează împreună cu ceilalţi o eşarfă roşie (pentru furie) şi albă (pentru pace), simbol al unei aşteptări nesfârşite. Obiectivul vizează tricotarea a 70 de kilometri, distanţa dintre Gaza şi Knesset. Până acum s-au tricotat 30 de kilometri."Este un mod de a ne exprima în aceste vremuri foarte grele", a explicat ea pentru AFP, exprimându-şi "sentimentul că această ţară ar putea să nu mai existe pentru mult timp, deoarece ne simţim ameninţaţi din exterior, dar mai ales din interior, cu jumătate din ţară susţinând un guvern pe care îl consider criminal, corupt"."Mulţi dintre noi se simt luaţi ostatici (...). Nu suntem ascultaţi de ambele părţi, preferă să se omoare între ei", a adăugat ea.

Citește și
ilan sor
Oligarhul fugar Șor a dat luxul din Israel pe siguranța din Rusia. Cum sabotează Moldova cel condamnat după furtul a 1 mld $

Mulţimea era plină de steaguri israeliene, iar pe pancarte se putea citi "Aduceţi-i acasă acum!" Între două intervenţii, participanţii strigau "Alegeri acum!", suflând în vuvuzele atât de tare încât mulţi dintre ei poartă dopuri de urechi. Merav Svirsky şi-a pierdut părinţii pe 7 octombrie în masacrul din Kibbutz Beeri, fratele său Itay a fost răpit şi ucis în captivitate. Pentru ea, premierul "trebuie să plece"."Am fost naivă, nu am înţeles că premierul nostru nu a fost interesat de întoarcerea lor din motive politice", le-a mărturisit ea manifestanţilor, deseori foarte emoţionaţi.

La 72 de ani, Gilad Graber, fost pilot şi luptător în războiul arabo-israelian din 1973, doarme într-unul din corturile instalate. El participa deja, înainte de război, la demonstraţii împotriva reformei judiciare criticate a guvernului Netanyahu."Facem tot ce ne stă în putinţă pentru a-l forţa (pe prim-ministru n.r.) să plece, până acum fără succes, dar vom continua până când vom reuşi", a declarat el pentru AFP, apreciind că Netanyahu "este principala ameninţare la adresa securităţii Israelului, mai mult decât Iran, Hamas sau Hezbollah".

Pentru Omri Rotem, 31 de ani, care însoţeşte un car de pace cu crengi de măslin şi desene cu porumbei,"toate acordurile majore de pace vin după războaie. De ce nu profităm de această şansă şi să terminăm totul acum?".

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult