Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Nu putem ignora planurile”. Rusia acuză SUA de coborârea „pragului nuclear” prin desfăşurarea unor bombe atomice în Europa

Ministrul rus de Externe Aleksandr Gruşko a acuzat sâmbătă Statele Unite de coborârea „pragului nuclear” prin desfăşurarea la bazele NATO din Europa a unor bombe atomice tactice B61 modificate.

„Nu putem ignora planurile de modernizare a armamentului nuclear, bombele cu cădere liberă aflate în Europa”, a spus oficialul agenţiei de presă de stat ruse RIA, citat de Reuters și Agerpres.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a declanşat cea mai mare confruntare cu Occidentul de la criza rachetelor din Cuba, din 1962, când omenirea s-a aflat în pragul unui război atomic.

Câte arme nucleare tactice dețin Rusia și Statele Unite

Rusia deţine circa 2.000 de arme nucleare tactice funcţionale, în timp ce Statele Unite deţin 200 de astfel de arme, dintre care jumătate sunt desfăşurate la baze militare din Italia, Germania, Turcia, Belgia şi Olanda.

SUA au informat la o reuniune cu uşile închise a NATO că vor accelera desfăşurarea bombelor atomice model B61-12, mai modern, care vor ajunge la bazele din Europa în decembrie, cu câteva luni mai devreme decât era planificat, potrivit Politico.

Citește și
Vladimir Putin
Ce spune Vladimir Putin despre „bomba murdară”: „Riscurile de conflict mondial sunt ridicate”
Ce sunt bombele atomice B61-12

Bombele de patru metri cu cădere liberă B61-12 au o încărcătură nucleară mai mică decât multe versiuni anterioare, dar sunt mai precise şi pot pătrunde în sol, arată cercetări ale Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani.

„Statele Unite le modernizează, crescându-le precizia şi reducând puterea încărcăturii nucleare, adică transformă aceste arme în 'arme pentru câmpul de luptă', coborând astfel pragul nuclear”, a spus Gruşko.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult