„Nu noi ar trebui să ne temem de o ciocnire cu Putin, ci invers”. Rusia ar fi înfrântă inevitabil, avertizează Polonia
„Nu noi, Occidentul, ar trebui să ne temem de o ciocnire cu Putin, ci invers”, a spus Sikorski în timpul unui discurs la Sejm, camera inferioară a parlamentului polonez.
„Merită să ne amintim despre asta, nu trebuie neapărat să creștem sentimentului de amenințare la ruși, pentru că NATO este un pact defensiv, dar pentru a arăta că un atac al Rusiei asupra oricăruia dintre membrii Alianței s-ar termina cu înfrângerea sa inevitabila [a Rusiei]”.
Sikorski, care prezenta viziunea premierului polonez Donald Tusk cu privire la politica externă a noului guvern, a spus că potențialul militar și economic al Rusiei „pălește în comparație cu cel al Occidentului”, deoarece NATO are de trei ori mai mult personal militar, de trei ori mai mult efectiv aerian și de patru ori mai multe nave decât Rusia.
„Singura speranță a lui Putin este lipsa noastră de determinare”, a avertizat el.
Aliații occidentali și oficialii militari de vârf au devenit din ce în ce mai îngrijorați de o potențială revărsare a violenței din cauza invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Putin - în timp ce liderul rus continuă să emită amenințări nucleare voalate către Occident și ascunde arme atomice în Belarus, care se învecinează cu membrii NATO. Polonia, Lituania și Letonia.
Sikorski a revenit la postul său de ministru de externe după succesul lui Tusk la alegerile din octombrie anul trecut, destituind partidul naționalist Lege și Justiție (PiS) din Polonia după opt ani la putere.
De atunci, administrația de centru-dreapta a lui Tusk a încercat să anuleze ani de zile politica PiS, jurând să restabilească standardele democratice în țară și să îmbunătățească relațiile cu Bruxelles-ul.
Tusk a avertizat recent că Europa se află într-o „eră de dinainte de război”, dar mai are încă „un drum lung de parcurs” înainte de a fi pregătită să facă față amenințării care urmează.
Și recent, președintele polonez Andrzej Duda a spus că Polonia este „gata” să găzduiască arme nucleare pe teritoriul său dacă NATO decide să-și consolideze flancul estic.
Joi, Sikorski a criticat politica externă a fostului guvern, numind-o „o serie de presupuneri ideologice greșite, idei proaste, decizii greșite și omisiuni”.
A dus la pierderi financiare, o „pierdere a credibilității și prestigiului”, deteriorarea relațiilor externe și a împins Polonia „la marginea celor mai importante dezbateri din Uniunea Europeană, precum și din NATO”.
În timp ce guvernul anterior a ales o „cale de confruntare”, noul guvern va avea priorități diferite, a spus Sikorski, privind în perspectiva ca Polonia să preia președinția rotativă a UE în prima jumătate a anului 2025.
„Dezvoltarea și securitatea Poloniei trebuie să se bazeze pe doi piloni: cooperarea transatlantică – menținută independent de deciziile alegătorilor americani – și integrarea europeană”, a spus el, făcând aluzie la posibilitatea ca Donald Trump, candidat republican și sceptic NATO, să se întoarcă la Casa Albă.
Sursa: Politico
Dată publicare: 25-04-2024 15:53