„Nu că avem deficit de muniție, e lipsă cronică”. Ajutorul militar uriaș de la Washington pentru Ucraina rămâne blocat
Your browser doesn't support HTML5 video.
„Nu vedem nici cel mai mic interes din partea Statelor Unite sau NATO pentru reglementarea conflictul ucrainean şi pentru a asculta preocupările Rusiei”, a mai spus ministrul de externe rus.
Iar fostul președinte Dmitri Medvedev a declarat că ucrainenii „trebuie să facă alegerea între a fi parte a Rusiei sau moartea”.
Lupta era în toi, undeva pe frontul de est, când servanții unui tun M777, de provenineță americană, primesc ordinele de tragere. Soldații au primit acum coordonatele unei ținte și întră în acțiune cât mai repede posibil, încercând să lanseze cu precizie cât mai multe proiectile asupra pozițiilor rusești. Însă, obuzele se epuizează rapid.
Soldat: „Nu că avem deficit de muniție, e lipsă cronică. Când eram pe alt front, în direcția Zaporojie, trăgeam cincizeci până la șaizeci de proiectile pe zi. Acum nu ne permitem să folosim mai mult de 20, poate 30, într-o zi.”
Câțiva artileriști ucraineni sunt pe poziții defensive în apropierea orașului Mariinka, cucerit recent de ruși după ce au anihilat întreaga așezare cu bombardamentele lor.
Iar forțele Moscovei nu duc lipsă de muniție după ce ar fi primit, conform Kievului, un milion de obuze de artilerie de la Coreea de Nord, anul trecut.
Rușii bombardau susținut și la plecarea jurnaliștilor de la CNN.
Aceeași problemă, lipsa proiectilelor, și în altă zonă fierbinte a frontului din est, Avdiivka. Această unitate a forțelor speciale ripostează cu un vetust lansator de rachete din era sovietică. Doar camioneta pe care este instalat este americană. Și gerul pătrunzător, la - minus 22 de grade Celsius, le este potrivnic.
Una dintre marile problemele pe care le au ucrainenii folosind aceste echipamente forte vechi este că, uneori, pur și simplu nu funcționează. Este foarte frig în acest moment. Ei cred că ceva a înghețat și lansatorul pur și simplu nu funcționează.
Soldat: „Am vrut să lovim și noi pozițiile inamice, dar, din nefericire uneori se întâmplă. Echipamentul nu funcționează.”
În tot acest timp, ajutorul militar uriaș de la Washington, de 61 de miliarde de dolari râmâne blocat, în lipsa unui acord între republicani și democrați. Preşedintele Joe Biden a avut, la Casa Albă, discuţii cu liderii din Congres.
Cel al Camerei reprezentanților, republicanul Mike Johnson, a spus că întrevederea a fost productivă, și că înțelege importanța ajutorului pentru Kiev dar, în opinia sa, „cea mai mare prioritate este în continuare frontiera cu Mexicul”, unde în fiecare zi sosesc mii de migranţi.
De la Moscova Serghei Lavrov a acuzat Occidentul că escaladează conflictul cu Ucraina.
Serghei Lavrov: „Astfel de incitări, care susțin utilizarea tot mai agresivă a armelor cu rază lungă pentru a lovi Crimeea, în scopul de a o face efectiv de nelocuit, și, de asemenea, (pentru a lovi) adânc în teritoriul Federației Ruse, nu numai că sunt provocatoare, sugerează că Occidentul nu dorește o soluție constructivă care să țină cont de preocupările legitime ale Federației Ruse.”
Ucraina susține că a lovit ținte în interiorul Rusiei în cadrul unei noi faze a operațiunilor. Conform unei surse din serviciile de informații militare ucrainene, ar fi fost masat un atac cu drone asuprea unui terminal petrolier din portul Sankt Petersburg. Rușii suțin încă că dronele respective au fost interceptate.