Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Nu aveți nimic mai bun de făcut?”. Putin a contat pe scăderea interesului SUA pentru Ucraina și pare un pariu câștigător

Strategia președintelui Vladimir V. Putin de a învinge Ucraina poate fi rezumată într-un moment revelator în interviul său din februarie cu fostul prezentator de televiziune Tucker Carlson.

Abordând posibilitatea unei implicări sporite a SUA în Ucraina, liderul rus i-a întrebat pe americani: „Nu aveți nimic mai bun de făcut?”

După câteva săptămâni tumultoase în politica americană, Putin pare mai aproape ca niciodată de a obține răspunsul pe care îl caută.

Președintele Biden, cel mai important aliat al Ucrainei, este cuprins de cea mai mare criză politică a mandatului său, cu apeluri din partea colegilor democrați de a se retrage din cursa prezidențială.

Fostul președinte Donald J. Trump, favorizat în sondaje, și-a ales ca partener de candidatură unul dintre cei mai puternici critici ai ajutorului american pentru Kiev.

Și la Convenția Națională Republicană de joi seară, Trump și-a reînnoit angajamentul de a pune capăt luptei.

În total, arcul politicii externe americane s-ar putea apropia de așteptările lui Putin: o viziune asupra lumii care ține mult mai puțin de Ucraina, ceea ce face să fie doar o chestiune de timp până când Washingtonul abandonează Kievul, scrie New York Times.

La Moscova, analiștii analizează cu atenție sondajele și știrile americane, în timp ce televiziunile de stat și blogurile pro-Kremlin au prezentat o acoperire extinsă a alegerii lui JD Vance ca candidat la vicepreședinție.

Dmitri Trenin, fostul șef al Centrului Carnegie din Moscova , a declarat că concluzia sa din sondaj este că „toate problemele străine” sunt jos pe lista de prioritate pentru alegătorii americani.

„Calculul strategic al lui Putin se bazează pe asta: la un moment dat, americanii vor obosi”, a spus Trenin, care predă acum la o universitate din Moscova și a descris obiectivele de război ale Rusiei ca fiind „complet adecvate”.

Sondajele arată că, deși majoritatea americanilor sunt în favoarea menținerii sau creșterii sprijinului pentru Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei, ei nu o văd ca o problemă electorală cheie.

În timp ce 50% dintre adulții americani au spus Centrului de Cercetare Pew în aprilie că limitarea influenței Rusiei ar trebui să fie o prioritate de top în politica externă, doar 23% au spus același lucru în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina.

Și când YouGov a chestionat americanii în iunie cu privire la 28 de politici propuse de Biden, cea mai puțin populară – cu sprijin de 30 la sută – a fost „promiterea de 10 ani de sprijin militar al SUA pentru Ucraina în războiul său împotriva Rusiei”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult