Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Nu avem ce să facem decât să vedem cum mor copiii”. Situația tragică din spitalele neechipate corespunzător din Afganistan

În fiecare zi, 167 de copii mor în Afganistan din cauza bolilor care ar putea fi prevenite și care ar putea fi tratate cu medicamente, potrivit Unicef.

Tayabullah, un bebeluș de trei luni, este supravegheat în permanență de mama sa, Nigar, care îi ține și tubul de oxigen pe față. Din când în când, femeia o îndepărtează pentru a verifica dacă cel mic mai respiră.

La unul dintre spitalele din Afganistan nu există niciun aparat de ventilație care să funcționeze. Mamele țin tuburile de oxigen în nasul copiilor. Măștile de oxigen speciale pentru bebeluși nu există, iar femeile fac ceea ce ar trebui făcut de personalul medical, potrivit reporterilor BBC.

Mai multe saloane din principalul spital de copii din provincia Ghor sunt pline de copii bolnavi, care stau cel puțin câte doi într-un singur pat. Doar două asistente veghează asupra a 60 de copii.

Într-una dintre camere există cel puțin 20 de copii care sunt în stare gravă. Ei ar trebui să fie ținuți la terapie intensivă, secție care nu există în acest spital.

Citește și
stat islamic
Liderul Stat Islamic a fost ucis de talibani. Identitatea sa rămâne un mister

Cu toate acestea, pentru oamenii care locuiesc în Ghor, spitalul menționat este cel mai bine echipat dintre toate cele la care au acces.

Asistența medicală publică din Afganistan nu a fost niciodată adecvată, iar banii străini care au finanțat-o aproape în întregime au fost înghețați în august 2021, când talibanii au preluat puterea.

Talibanii au interzis femeilor să mai lucreze în ONG-uri, fapt ce îngreunează munca agențiilor umanitare și pune în pericol și mai mulți copii și bebeluși.

Medicii de la spitalul din Ghor au folosit tot ce au avut pentru a încerca să-l salveze pe Tayabullah, însă fără succes. Băiatul suferea de pneumonie și malnutriție.

„Și eu sunt mamă și când am văzut copilul cum moare m-am simțit de parcă era al meu. Când am văzut lacrimile mamei mi s-a frânt inima. M-a durut. Nu avem echipamente aici și este o lipsă de personal antrenat, mai ales în rândul femeilor. Când avem atâtea cazuri grave de monitorizat, pe care copil să-l verificăm primul? Nu avem ce să facem decât să vedem cum mor”, a spus asistenta care a încercat să-l salveze pe Tayabullah.

Unitatea de producere a oxigenului de la spital nu este capabilă să producă suficient oxigen pentru că funcționează doar noaptea și nu există o aprovizionare constantă cu materie primă.

După ce se sting din viață, copiii sunt îngropați în apropiere de spital, însă nu există documente înregistrate pentru decese. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult