„Ne-am săturat!”. Fermierii francezi încep blocada în jurul Parisului și a altor mari orașe din Hexagon
Your browser doesn't support HTML5 video.
Protestatarii au o listă cu 122 de revendicări și cer să le discute cu premierul. Zeci de mii de polițiști au fost mobilizați pentru a preveni o escaladare a situației. În contextul acestor demonstrații, Ministerul român al Afacerilor Externe a transmis o avertizare de călătorie.
La mai bine de o săptămână de când au început aceste proteste, revolta fermierilor e departe de a se liniști.
Tensiunile cresc de la o oră la alta. Luni, agricultorii amenință că vor bloca opt autostrăzi în jurul Parisului. 15.000 de polițiști și jandarmi au fost mobilizați pentru a menține ordinea. Au instrucțiuni să acționeze cu moderație și doar dacă cineva este în pericol sau dacă sunt atacate camioane străine.
Gerald Darmanin, ministrul francez de Interne: „Nu suntem acolo pentru o demonstrație de forță, suntem acolo pentru a respecta persoanele, ordinea și bunurile”.
Totodată, președintele Emmanuel Macron le-a cerut forțelor de ordine să se asigure că drumurile dinspre cele două mari aeroporturi ale Parisului, Charles de Gaulle și Orly, rămân deschise.
Parisul nu este singurul oraș francez aflat în vizorul fermierilor. Aceștia intenționează să blocheze în orele următoare metropole precum Lyon, Marsilia, Toulouse și Bordeaux.
Agricultorii sunt supărați în special din cauza birocrației și a politicilor de mediu ale Comisiei Europene, pe care le consideră mult prea restrictive și îi fac incapabili să concureze cu țările vecine, mai puțin riguroase.
Stéphane Besnard, fermier: „Ne-am săturat să ni se ceară lucruri care nu au nicio legătură cu realitatea din teren, ne-am săturat de scăderea pieței agricole, de importurile pe care le acceptăm în Franța și care reprezintă concurență neloială”.
Într-o nouă încercare de a potoli spiritele, premierul Gabriel Attal a avut, duminică, o întâlnire cu un grup de fermieri, în apropiere de Nantes. Și a anunțat că Parisul va lupta impotriva practicilor de "concurenţă neloială" ale unor parteneri europeni, precum Spania sau Italia.
Potrivit oficialului, cel puţin 40% dintre fructele şi legumele de pe piaţa franceză sunt importate din țări unde standardele de mediu sunt mai puţin restrictive decât în Hexagon.
În paralel cu protestele agricultorilor, zeci de taximetriști s-au strâns, luni, pe o autostradă de lângă Paris, cu scopul de a ajunge la Ministerul Sănătății. Șoferii de taxi se tem că noile condiții impuse de Casa de Asigurări de Sănătate îi vor forța să aplice reduceri suplimentare în cazul în care transportă un pasager bolnav, iar asta le va afecta încasările lunare.