Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Mi-au ucis fiul. Mi-au bătut soția”. Coșmarul trăit de un afgan care a ajutat armata britanică

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pe aeroportul din Kabul continuă operaţiunile de evacuare iar liderii statelor G7 au decis să ia în calcul prelungirea misiunii şi după 31 august.

Preşedintele american Joe Biden a declarat că operaţiunea de evacuare decurge conform planului, dar a cerut Pentagonului să facă demersuri pentru amânarea retragerii.

Asta în condiţiile în care talibanii au anunţat deja că toţi străinii trebuie să părăsească ţara până la finalul lunii.

Creşte, în acelaşi timp, ameninţarea unor atacuri ale Statului Islamic în Kabul, grupare teroristă care e în conflict şi cu occidentalii, şi cu talibanii.

Cel puțin 70.700 de persoane au fost evacuate până acum din Kabul, aproape 22.000 numai în ultimele 24 de ore. În jurul terminalului, situația devine din ce în ce mai gravă. Mii și mii de oameni așteaptă cu disperare să fie printre cei aleși care vor urca într-un avion. În fața lor sunt soldații care decid cine rămâne și cine pleacă spre noi orizonturi. Cu cât trec orele, cu atât afganii au tot mai puține opțiuni.

Citește și
Mii de afgani așteaptă să fie evacuați: ”Dacă n-o facem, ne va bântui mult timp”. Cum a decurs operațiunea batistei roșii
Mii de afgani așteaptă să fie evacuați: ”Dacă n-o facem, ne va bântui mult timp”. Cum a decurs operațiunea batistei roșii

Mai ales că talibanii au anunțat că drumul spre aeroport a fost închis pentru cei care nu au lucrat cu ambasadele occidentale.

Zabiullah Mujahid, purt. de cuvât al talibanilor: "Avem medici indigeni, profesori, cadre universitare, sunt oameni talentați, sunt talente ale acestei țări. Nu ar trebui să părăsească țara, ar trebui să lucreze în propriile domenii specializate. Nu ar trebui să meargă în alte țări, în acele țări occidentale. "

Insurgenții talibani le-au cerut și femeilor să nu iasă din acasă, momentan. Din motive de securitate, spun ei și susțin că teroriștii din Statul Islamic și-au făcut apariția în capitala afgană.

Sam Kiley, corespondent CNN, Kabul: “În acest moment, foarte puțini oameni intră (pe aeroport). Iar teama e că, la un moment dat, dacă termenul-limită nu va fi extins, (militarii) SUA vor începe să se pregătească pentru propria retragere.”

În acest moment, pe aeroportul din Kabul mai sunt câteva mii de oameni care așteaptă să urce în avioane, cei mai mulți dintre ei au actele în regulă pentru a părăsi țara. Talibanii, pe de altă parte, au anunțat că drumul spre aeroport a fost închis pentru afganii care nu au lucrat cu ambasadele occidentale.

Taliban: „Vrem să evacueze toți străinii până pe 31 august și nu suntem de acord să permitem afganilor să părăsească țara.”

Talibanii susțin că situația a devenit și mai periculoasă pentru occidentali din cauza teroriștilor din Statul Islamic, care și-au făcut apariția în capitala afgană.

Sam Kiley, corespondent CNN, Kabul: „Talibanii au transmis CNN, în Kabul, că îi vânează activ pe cei din ISIS, pentru că au prins... spun că au găsit patru membri ai Statului Islamic, posibili membri ai ISIS, filmând potențiale ținte în Kabul.”

La finalul reuniunii G7, premierul britanic Boris Johnson a dat de înțeles că Marea Britanie vrea să continue prezența în Afganistan dincolo de 31 august.

Boris Johnson, premierul britanic: „(Talibanii) trebuie să garanteze până pe 31 august și după această dată că vor da liberă trecere celor care vor să iasă (din Afganistan). Acum, unii dintre ei vor spune că nu acceptă asta și alții, sper, vor înțelege solicitarea noastră, pentru că G7 are o influență economică, diplomatică și politică semnificativă.”

Pe de altă parte, în Statele Unite, președintele Joe Biden susține că evacuarea se va încheia pe 31 august, însă adaugă că asta depinde, în primul rând, de talibani. Și republicanii, și democrații i-au cerut președintelui să prelungească termenul.

Joe Biden, președintele SUA: „Suntem în grafic să terminăm pe 31 august. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. (...) Am cerut Pentagonului și Departamentului de Stat planuri de urgență pentru a ajusta calendarul dacă va fi necesar.”

Afganii care au reușit deja să plece din țară aduc cu ei povești terifiante.

Ziaullah Omer, translator al armatei britanice în Afghanistan: „În 2013 (talibanii) mi-au ucis fiul. Mi-au bătut soția, au apucat-o de păr și au târât-o până la poartă. De frica lor, în fiecare lună ne-am mutat dintr-o casă în alta…”

Talibanii, însă, fac promisiuni surprinzătoare Occidentului. Un lider taliban i-a spus unui jurnalist danez că Afganistanul vrea să facă comerț cu orice stat care recunoaște regimul taliban și își va deschide chiar porțile... turiștilor.

Said Massoud, Taliban: „Nu e nicio problemă. Un turist, un jurnalist care e în Afganistan ca să facă un reportaj... Talibanii nu le vor spune nimic, își pot face meseria.”

Pe fondul acestor declarații, directorul CIA, William Burns, s-a întâlnit în Kabul cu Abdul Ghani Baradar, principalul lider politic al talibanilor. Întâlnirea a fost una secretă și nu se știe încă în ce au constat discuțiile.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult