Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Make Europe great again”. Ungaria preia președinția rotativă a UE și vrea să ajute România. Mandatul, cu semne de întrebare

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ungaria surprinde cu sloganul sub care se va derula președinția Consiliului Uniunii Europene, pe care o preia de la 1 iulie.

"Make Europe great again!" - în traducere "să facem Europa mareață din nou!" - este o copie a sloganului sub care Donald Trump a câștigat alegerile din 2016.

Printre prioritățile președinției maghiare se află aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen și pe cale terestră. Obiectivul trebuie atins până la finele anului.

De la 1 iulie, Ungaria preia de la Belgia, pentru șase luni, președinția rotativa a Consiliului Uniunii Europene. Cu aceasta ocazie, la Bruxelles au fost prezentate prioritățile guvernului maghiar, dar și sloganul mandatului: "Make Europe great again". Deși este e o adaptare evidentă după cel folosit de Donald Trump în campania din 2016, ambasadorul Ungariei la Uniunea Europeană nu-l consideră ca atare.

Balint Odor, ambasadorul Ungariei la Uniunea Europeană: „Nu cred că, vreodată, Donald Trump a vrut să facă Europa măreață sau... Vrem să transmitem că Europa este mai puternică împreună decât individual și ideea este că Europa trebuie să devină independentă”.

Citește și
mark rutte
Mark Rutte se vede deja în fruntea NATO. Se declară "prudent optimist" după ce a discutat cu Viktor Orban
Spațiul Schengen, o prioritate pentru Ungaria

Simbolul ales de guvernul de la Budapesta este, de asemenea, sugestiv: un cub Rubik cu steagul european pe o parte și steagul Ungariei pe cealaltă. Pentru cele șase luni de mandat, țara vecină a anunțat șapte priorități, printre care aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen și cu frontierele terestre.

Balint Odor, ambasadorul Ungariei la Uniunea Europeană: „Avem nevoie de consens, iar noi vrem să luăm în calcul toate sensibilitățile naționale în ceea ce privește luarea deciziilor și vrem să definitivăm spațiul Schengen până la sfârșitul anului”.

Președinția ungară se anunță plina de provocări, având în vedere numeroasele neînțelegeri cu alte state membre, pe teme esențiale.

Budapesta este un obstacol în calea ajutorului militar destinat Ucrainei și a extinderii Uniunii Europene către Est. În rolul de lider al Consiliului, Ungaria va trebui să gestioneze negocierile pe aceste teme sensibile.

În plus, se confruntă cu proceduri de infringement pentru încălcarea statului de drept. Premierul Viktor Orban este cunoscut pentru relațiile apropiate cu Vladimir Putin, ceea ce complică și mai mult situația.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult