Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„M-a făcut să plâng”: Fotografii realizate la 15 ani diferență arată un detaliu apocaliptic

Un turist a postat fotografii „uimitoare” cu el și cu soția sa în același loc din Alpii Elvețieni, la exact 15 ani distanță, într-o pereche de fotografii care evidențiază viteza cu care încălzirea globală topește ghețarii.

Duncan Porter, un dezvoltator de software din Bristol, a postat fotografii care au fost făcute în același loc la ghețarul Rhone în august 2009 și august 2024. Gheața albă care a umplut fundalul s-a micșorat pentru a dezvălui roca gri. O piscină odinioară mică în partea de jos, lipsită de vedere în original, s-a transformat într-un vast lac verde.

„Nu o să mint, m-a făcut să plâng”, a spus Porter într-o postare virală pe platforma de socializare X duminică seara.

Porter și soția lui făcuseră fotografia originală dintr-un punct înalt special pentru fotografii al unui hotel, ulterior au în pus-o în bucătăria lor. Dornici să se întoarcă în munți și să le lase pe fiicele lor adolescente Maisie și Emily să vadă ghețarul, au făcut o excursie cu autocaravanul prin Europa și au început să recreeze imaginea.

„Dar, evident, circumstanțele acestei fotografii au fost drastic diferite”, a spus Porter. Helen Porter, care este asistentă, a adăugat: „Ce am văzut este cu adevărat incredibil”.

Poluarea cu carbon eliberată de arderea combustibililor fosili și distrugerea naturii a încălzit planeta cu 1,3 ° C încă din timpurile preindustriale. În Europa, care s-a încălzit de două ori mai repede decât media globală, verile mai fierbinți au determinat topirea mai accelerată a ghețarilor.

Elveția a pierdut o treime din volumul ghețarilor din 2000, conform statisticilor oficiale, iar 10% a dispărut doar în ultimii doi ani.

„Mulți oameni, când văd așa ceva, se simt destul de neputincioși”, a spus Porter, care face parte din comitetul unui grup local de acțiune climatică din sud-vestul Angliei. „Dar din experiența mea, pot face o mulțime de lucruri.”

El a spus că „nu vrea să pară predicator”, dar a indicat proiectele comunității locale ca fiind unul dintre modalitățile „minunate” prin care oamenii obișnuiți se pot implica în acțiunile climatice, împreună cu promovarea schimbărilor sistemice prin modul în care votează și cumpără.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult