Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Joc periculos” la granița cu Ucraina. Aliatul Rusiei care „încearcă cu disperare să-l lingușească” pe Putin

Principalul aliat al lui Rusiei își arată loialitatea față de președintele Vladimir Putin, dar acest gest ar fi și unul periculos.

Consolidarea militară a Belarusului la granița cu Ucraina este o mișcare a lui Alexander Lukașenko de a-și arăta loialitatea față de Vladimir Putin, care s-ar putea întoarce împotriva sa dacă ar implica și mai mult Minskul în războiul aliatului său, a declarat opoziția țării pentru publicația Newsweek.

Președintele belarus a declarat săptămâna trecută că o treime din armată a fost mobilizată la granița sa. Șeful adjunct al Statului Major din Belarus, Viktor Tumar, a avertizat că bielorușii vor lupta împotriva oricărei invazii ucrainene, chiar dacă nu există nicio dovadă că Kievul are astfel de planuri.

Pare că incursiunea ucrainenilor în regiunea rusă Kursk i-a alertat pe belaruși, iar Lukașenko a ordonat deplasarea trupelor sale în direcțiile Gomel (Homiel) și Mazy. Începând cu 10 august, pe rețelele de socializare au fost postate imagini cu tancuri, transportoare blindate de trupe și camioane belaruse desfășurate la frontieră.

Lukașenko „joacă un joc periculos”

Cu toate acestea, Lukașenko „joacă un joc periculos” prin trimiterea de trupe la frontiera cu Ucraina, a declarat Franak Viačorka, consilier principal al Sviatlanei Tsikhanouskaya. Aceasta este politiciana belarusă din opoziție care a candidat împotriva lui Lukașenko în alegerile prezidențiale din 2020, condamnate la nivel internațional ca fiind fraudate.

Citește și
vladimir putin
Cum sunt eliberați cei mai periculoși criminali din Rusia pentru a lupta în Ucraina. Grațierea vine direct de la Putin

„Nu este vorba despre apărarea Belarusului - este o încercare disperată de a-l linguși pe Putin și de a distrage atenția de la eșecurile Rusiei în Kursk”, a declarat Viačorka pentru Newsweek.

Lukașensko s-a baza pe prietenul Putin pentru a rămâne în fruntea Belarusului. Chiar dacă el nu a angajat Belarusul să joace un rol mai direct în invazia Rusiei, el a permis ca țara să fie folosită pentru a organiza atacuri.

Arme nucleare rusești aflate sub controlul Moscovei se află pe teritoriul Belarusului, iar membrii așa-numitului „stat al Uniunii” au consolidat legăturile economice la începutul acestui an. Pe fondul speculațiilor privind rolul pe care Belarusul l-ar putea juca în viitor în război, Kievul a avertizat Belarusul să nu facă „greșeli tragice” cu prezența sa militară în creștere în apropierea frontierei și a promis un răspuns în cazul în care frontiera sa ar fi încălcată.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult