Ziua și scandalul privind AstraZeneca. Amenințarea transmisă de șefa CE producătorului
Your browser doesn't support HTML5 video.
Șefa Comisiei Europene a amenințat cu blocarea exporturilor companiei producătoare, dacă Uniunea Europeană nu-și primește dozele contractate. La fel ca în primele luni ale anului, AstraZeneca urmează să livreze, în trimestrul al doilea, doar o treime din ce a promis.
Potrivit unui înalt oficial european, "există o solidă suspiciune că grupul... a vândut de mai multe ori aceleași doze".
Între timp însă, lideri europeni de anvergură au anunțat că se vaccinează cu AstraZeneca tocmai pentru a da un semnal că serul este de încredere.
Șeful guvernului britanic, Boris Johnson, a primit cea dintâi doză a vaccinului anti-COVID AstraZeneca. S-a întâmplat la spitalul St. Thomas din Londra, acolo unde Johnson, care are 56 de ani, a stat trei zile la terapie intensivă, anul trecut, cu o formă serioasă a bolii.
Boris Johnson, premierul Marii Britanii: Nu am simţit absolut nimic. A fost foarte bine, foarte rapid. Recomand (vaccinul) cu tărie, toată lumea, atunci când e chemată să se vaccineze, vă rog să mergeţi şi să o faceţi.
Cu AstraZeneca au fost vaccinați președintele, premierul si șefii celor doua camere ale parlamentului din Slovenia. Iar dintre figurile cunoscute care și-au anunțat intenția se disting cancelarul Germaniei.
Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „O sa ma vaccinez cu AstraZeneca, am spus-o de mai multe ori. Doar că mai astept să-mi vină rândul.”
Și, respectiv, premierul italian.
Mario Draghi, premierul Italiei: „Ma voi vaccina cu AstraZeneca. Fiul meu s-a vaccinat tot cu AstraZeneca alaltăieri, în Anglia, așa că nu am nicio indoială cu privire la siguranța serului.”
Inițiativele au rolul de a reclădi încrederea oamenilor. Administrarea acestui ser a fost suspendată temporar în 20 de state europene, din cauza unui presupus risc de a provoca tromboze. Agenţia Europeană a Medicamentului a garantat că vaccinul produs Astrazeneca și Universitatea Oxford este sigur şi eficient.
Cu spitalele din nou sub presiune, cancelarul german a promis o accelerare a campaniei de imunizare.
Angela Merkel: „Vrem ca din aprilie vaccinarea să fie mai rapidă şi mai flexibilă. Cuvântul de ordine este: "Vaccinaţi, vaccinaţi şi iar vaccinaţi!" De aceea, cooptăm şi medicii de familie în acest efort.”
Merkel s-a declarat pregătită să comande vaccinul rusesc Sputnik V, dacă acesta este autorizat în Uniunea Europeană.
Şi guvernul italian îşi propune un ritm susținut de vaccinare. 50.000 de persoane, zilnic, este ținta pe care vor să o atingă până la jumătatea lunii aprilie.
Francezii au părăsit capitalaÎn alte state, reapar restricțiile.
Milioane de francezi au voie să iasă din case doar pentru urgențe şi... ca să facă mișcare. Înainte ca noile măsuri să intre în vigoare, oamenii s-au îmbulzit la terase şi prin magazine.
- Am venit pentru o şedinţă de shopping de ultim moment. N-am vrut să ratez aceasta ultimă ocazie. Am vrut să ieşim puţin înainte să fim iar închişi în cuşcă.
Alţii s-au grăbit să prindă ultimul tren către provincie.
- Nu înţeleg de ce oamenii pleacă din Pariş. Nu-şi dau seama că nu fac decât să împrăştie virusul.
- Mă duc la casa părinţilor mei de la ţară, să stau la aer, fără restricţii.
Şi Polonia s-a întors la carantină, pentru următoarele trei săptămâni. Varianta britanică a virusului este responsabilă pentru 60 la sută dintre noile infectări de aici.