Modifica setarile cookie
Toate categoriile

”Zidul” cu Mexicul l-a blocat pe Trump la Casa Albă. Constestat chiar și de republicani

Your browser doesn't support HTML5 video.

Americanilor nu le prea tihnesc aceste sărbători.

Chiar în ziua de Crăciun, Donald Trump a ameninţat că închiderea parţială a activităţii guvernului federal va dura până când i se va da satisfacţie în legătură cu finanţarea unui zid la frontiera cu Mexicul. Preşedintele e cu atât mai supărat cu cât criza bugetară îl ţine blocat la Casa Albă, împiedicându-l să-şi petreacă sărbătorile în Florida, aşa cum îşi dorea.

Agasat că blocarea activităţii guvernamentale i-a stricat planurile de Crăciun, preşedintele n-a ezitat să strecoare o ameninţare în mesajul de sărbătoare.

Donald Trump: ”Nu vă pot spune când se va relua activitatea guvernului. Vă pot în schimb asigura că guvernul nu va funcţiona până când nu obţin banii pentru zid. Zid, gard, cum vreţi să-i spuneţi. Oricum s-ar numi, e acelaşi lucru: o barieră în calea oamenilor care vin în valuri în ţara noastră şi în calea drogurilor.”

Finanţarea a aproximativ un sfert dintre programele federale - inclusiv ale Departamentelor de Securitate Internă, Justiţie şi Agricultură - a expirat vineri la miezul nopţii. Impasul se simte chiar la Casa Albă.

Citește și
craciun betleem
Zeci de mii de oamenii au petrecut Crăciunul în Betleem

Muzeele şi monumentele din Washington vor rămâne închise până la deblocarea crizei. Nici măcar luminiţele în Bradul Naţional de Crăciun n-au mai fost aprinse.

Președintele doreşte 5 miliarde de dolari pentru construirea unui zid la frontiera cu Mexicul, pentru a frâna imigrația clandestină. Opoziția democrată este dispusă să voteze alocarea a doar 1,3 miliarde e dolari, pentru îmbunătățirea sistemului de supraveghere a graniței.

Chuck Schumer, liderul minorităţii democrate din Senat: ”Nu va trece de Senat, nici azi, nici săptămâna viitoare, nici anul viitor, aşa că, domnule preşedinte Trump, dacă vreţi să redeschideţi guvernul, trebuie să renunţaţi la planurile cu zidul, pur şi simplu!”

Cu doar 51 de mandate din cele 100 ale Senatului și două în plus din ianuarie, republicanii nu dispun de cele 60 de voturi necesare pentru adoptarea legii bugetului. Dar Trump nu este susţinut nici măcar de toţi republicanii.

Bob Corker, senator republican: ”Trump face show şi drept să vă spun se poartă copilăreşte!”

De voie, de nevoie, peste 400 de mii de funcţionari au intrat în concediu fără plată. Alţi 400 de mii, angajaţi în instituţii esenţiale, vor fi obligaţi să muncească fără să fie plătiţi.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult