„Grecia, scutul Europei în criza migranților”. Scene dramatice în Marea Egee
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Guvernul grec a plasat țara în "alertă maximă" şi a anunțat că orice nouă solicitare de azil pentru cei care intră ilegal va fi suspendată cel puțin o lună.
"Grecia este scutul Europei" în criza migranților, a declarat șefa Comisiei Europene, care a promis un ajutor de 700 de milioane de euro pentru Atena.
Paza de coastă greacă a tras focuri de avertisment în mare lângă bărcile cu migranţi, iar şalupele militare au trecut în viteză, de mai multe ori, prin apropierea acestora, în încercarea de a le determina să se întoarcă înapoi spre coasta Turciei.
Scene dramatice se petrec şi la graniţa terestră dintre Turcia şi Grecia.
De câteva zile, mii de refugiaţi din Orientul Mijlociu, dar şi din alte ţări mai îndepărtate, încearcă să forţeze trecerea frontierei cu Uniunea Europeană. Poliţiştii de frontieră au primit întăriri de la armată.
Muhammed Sadik Muhammedi, migrant: ''M-am gândit că frontiera la Edirne e deschisă, pot să trec în Grecia. Am ajuns acolo, dar soldaţii greci mi-au luat banii şi telefonul, m-au lovit şi pe mine, şi pe nevastă-mea, pe toată lumea. Am fost nevoit să mă întorc. "
La Ankara, într-o conferință de presă comună cu premierul bulgar Boiko Borissov, preşedintele turc Erdogan şi-a justificat decizia de deschidere a frontierelor pentru migranţii care vor să ajungă în Europa.
Ankara cere un sprijin finaciar masiv din partea Uniuniii Europene, pentru a face față catastrofei umanitare de la Idlib, în Siria, unde un milion de oameni au fugit din calea bombardamentelor forţelor guvernamentale siriene şi aliatului lor rus.
Din acest nou val de refugiaţi, cei mai mulţi s-au refugiat la frontierea turcă.
Recep Tayyip Erdoğan, președintele Turciei: „Ignorând îngrijorările Turciei pentru securitatea sa, Uniunea Europeană sprijină Grecia care ia măsuri ce duc la moarte și violarea Convenţiei europene pentru drepturile omului. Soldaţii greci au ucis doi migranţi, iar unul este grav rănit.''
Liderii europeni nu par, însă, dispuşi să cedeze. Cancelarul german Angela Merkel recunoaşte că Ankara nu trebuie lăsată să se ocupe singură de cei peste 3 milioane de refugiaţi aflaţi deja în Turcia.
Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Găsesc că este de neacceptat situaţia în care se regăsesc refugiaţii acum. Li s-a spus să meargă la graniţă, unde au găsit o fundătură."
În multe cazuri, guvernul de la Ankara a pus la dispoziţia refugiaţilor autobuze care i-au transportat la graniţa cu Grecia. Aici, refugiaţii şi imigranţii au fost preluaţi de traficanţii de persoane.
De cele mai multe ori, însă, aşa-zisele călăuze îi duc pe migranţi pe malul râului care separă Turcia de Grecia şi-i lasă să se descurce singuri.