Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Există o şansă” pentru împiedicarea conflictului din Ucraina. O spune chiar șeful diplomației ruse

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov i-a propus luni preşedintelui Vladimir Putin ca Moscova să continue pe calea diplomatică în eforturile sale de a obţine garanţii de securitate din partea Occidentului, transmit Reuters şi AFP.

Lavrov i-a spus lui Putin că Statele Unite au înaintat propuneri concrete privind reducerea riscurilor militare, dar răspunsurile primite de la Uniunea Europeană şi de la NATO nu au fost satisfăcătoare.

Într-o discuţie transmisă la televiziune, Putin a fost arătat întrebându-l pe Lavrov dacă există o şansă de a se ajunge la un acord care să răspundă îngrijorărilor de securitate ale Rusiei, sau Moscova este doar târâtă în negocieri fără sfârşit.

'Noi am avertizat deja nu o singură dată că nu vom permite negocieri nesfârşite pe probleme care necesită o soluţie astăzi', a răspuns Lavrov. Dar, 'în calitate de ministru al afacerilor externe, trebuie să spun că există întotdeauna şanse', a continuat el.

'Mi se pare că posibilităţile noastre sunt departe de a fi epuizate. În acest stadiu, aş sugera continuarea şi extinderea lor', a adăugat ministrul rus.

Citește și
Serghei Lavrov
Lavrov acuză SUA de ”propagandă” despre agresiunea rusă, pentru a încuraja Ucraina să declanșeze un război

Aceste declaraţii au loc cu o zi înaintea unei vizite la Moscova a cancelarului german Olaf Scholz, ultimul dntr-o serie de lideri europeni, care efectuează această vizită cu scopul de a dezamorsa criza ucraineană.

Occidentul acuză Rusia de comasarea a peste 100.000 de militari la frontiera Ucrainei, în vederea unei invazii pe care Statele Unite o prezintă drept ”iminentă”.

Moscova dezminte intenția de a provoca un conflict, însă condiţionează orice dezescaladare de o listă de revendicări, printre care asigurări că Ucraina nu va adera niciodată la NATO - o revendicare respinsă atât de către Kiev, cât şi de Occident drept ”inacceptabilă”.

Mai multe serii de negocieri au avut loc, în ultimele săptămâni, însă ele nu au permis să se ajungă la un compromis.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult