Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Este posibil să oprim războiul chiar acum”. Zelenski a propus liderilor lumii un plan pentru pace în 10 puncte

Your browser doesn't support HTML5 video.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a prezentat un plan în 10 puncte pentru încetarea războiului, în timpul discursului său adresat liderilor mondiali care participă la reuniunea G20 din Indonezia.

„Vreau să vă prezint viziunea noastră despre calea către pace - cum să o atingem efectiv. Și nu numai pentru noi, ci și pentru voi toți, aliații și partenerii noștri”, a transmis Zelenski.

„Există un set de soluții care trebuie implementate. Și vreau ca această conversație să fie publică, nu în culise. Vreau ca acest lucru să fie discutat în mod specific, nu în linii mari. Dar problema păcii merită. Îmi doresc ca acest război agresiv rusesc să se încheie în mod corect și pe baza Cartei ONU și a dreptului internațional”, a continuat Zelenski.

 

„Dacă nu există acțiuni adecvate pentru a restabili pacea, înseamnă că Rusia dorește pur și simplu să vă înșele pe toți din nou, să înșele lumea și să înghețe războiul tocmai atunci când înfrângerile sale au devenit deosebit de vizibile. Nu vom permite Rusiei să-și consolideze forțele și apoi să înceapă o nouă serie de teroare și destabilizare globală. Sunt sigur că chiar acum este necesar și posibil să oprim războiul distructiv rusesc”, a mai spus președintele rus.

Cele 10 puncte ale planului propus de Zelenski: 

 

1. Securitate nucleară - Rusia trebuie să-şi retragă imediat trupele de la centrala nucleară din Zaporojie, care să fie plasată sub controlul AIEA şi al personalului ucrainean;

 

2. Securitate alimentară: Prelungirea acordului privind exportul de cereale ucrainene şi extinderea acestuia pentru ca nave cu alimente să poată pleca şi din porturile din Nikolaev şi Olvia. De asemenea, Ucraina solicită tuturor ţărilor să se alăture iniţiativei Grain From Ukraine - asistenţă alimentară pentru cei mai săraci. Prima nava Nord Vind urmează să plece în Etiopia cu 27.000 de tone de grâu;

3. Securitate energetică. Zelenski a cerut accelerarea furnizării de sisteme de apărare antiaeriană şi de apărare antirachetă pentru ca Ucraina să se poată apăra împotriva noilor atacuri ruseşti asupra infrastructurii energetice. Kievul propune trimiterea unei misiuni ONU pentru inspectarea infrastructurii energetice critice a Ucrainei în vederea evaluării daunelor şi a nevoilor de reconstrucţie şi pentru a preveni distrugerea lor în continuare. Volodimir Zelenski a cerut, de asemenea, o limitare a preţului la resursele energetice ruseşti.

4. Eliberarea tuturor prizonierilor şi a celor deportaţi în Rusia. Ucraina propune eliberarea prizonierilor după formula "toţi pentru toţi";

5. Punerea în aplicare a Cartei ONU şi restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi a ordinii mondiale;

6. Retragerea trupelor ruse şi încetarea ostilităţilor. Rusia trebuie să-şi retragă toate trupele şi formaţiunile armate de pe teritoriul Ucrainei, iar Kievul să poată prelua controlul asupra tuturor secţiunilor graniţei sale de stat cu Federaţia Rusă.

7. Justiţie. Întreaga lume trebuie să recunoască un tribunal special instituit pentru crima de agresiune rusă împotriva Ucrainei şi crearea unui mecanism internaţional care să compenseze toate pierderile cauzate de război;

8. Ecocid, nevoia de protecţie imediată a naturii. Ucraina are nevoie de ajutor pentru deminare, fonduri şi tehnologii pentru restabilirea instalaţiilor de tratare a apei;

9. Prevenirea escaladării. Ucraina are nevoie de garanţii de securitate, proiectul lor Kyiv Security Compact fiind deja prezentat de Kiev.

10. Stabilirea sfârşitului războiului. "Când toate măsurile antirăzboi vor fi implementate, când securitatea şi justiţia vor începe să fie restabilite, părţile trebuie să semneze un document care să stabilească sfârşitul războiului", a spus Zelenski.

Referitor la acordul privind exportul de cereale, negociat în iulie, sub egida ONU şi a Turciei, care a permis livrarea a circa 10 milioane tone de cereale şi expiră vineri, Moscova lasă să planeze incertitudinea asupra intenţiilor sale, amplificând temerile ONU cu privire la o posibilă foamete în unele regiuni ale planetei, notează AFP.

 

În discursul său, președintele ucrainean a detaliat fiecare punct.

Zelenski a menționat că există deja o experiență pozitivă a inițiativei de export de cereale, în care sunt implicate Ucraina, Turcia și ONU, pe de o parte, iar Rusia, Turcia și ONU, pe de altă parte.

În opinia sa, implementarea fiecăruia dintre punctele specificate poate funcționa în mod similar.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult