Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Zelenski susține că discuțiile cu SUA despre sistemul de apărare Patriot sunt "pozitive"

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit despre transferul sistemului de rachete sol-aer cu rază lungă de acțiune și mare altitudine Patriot către Ucraina.

Zelenski a declarat, într-un interviu acordat canalelor de televiziune franceze TF1 și LCI, că negocierile cu președintele Statelor Unite, Joe Biden, cu privire la furnizarea sistemelor Patriot se desfășoară într-o direcție "pozitivă".

În ultimele luni, Ucraina a căutat armament mai avansat pentru a-și înlocui echipamentele din epoca sovietică, Patriot fiind în continuare în fruntea listei de dorințe.

Statele Unite excluduseră trimiterea sistemului de rachete la Kiev, spunând că ar fi nevoie de soldați americani pentru a-l opera la sol, ceea ce ar crea un conflict direct între SUA și Rusia, notează Baha.

Rusia trece la amenințări

Dotarea Ucrainei cu sisteme de apărare Patriot poate antrena „consecințe imprevizibile" și amenință securitatea globală, susține Ambasada Rusiei la Washington.

Citește și
ucraina razboi
Imaginile masacrului făcut de ruși în Ucraina, după atacurile cu rachete. Trupul neînsuflețit al unui bebeluș, găsit în ruine

Avertismentul intervine în contextul în care la Washington pare iminentă livrarea către ucraineni a bateriilor Patriot și a altor echipamente electronice avansate. De asemenea, Ministerul rus de Externe îi acuză pe americani că avizează și ghidează atacurile lansate de ucraineni, atât în zonele ocupate de ruși, cât și asupra unor obiective militare de pe teritoriul Rusiei.

The Washington Post scrie că administrația Biden plănuiește să trimită Ucrainei nu doar sisteme Patriot, ci și echipamente electronice avansate care transformă munițiile aeriene neghidate în „bombe inteligente", capabile să lovească poziții militare rusești cu un grad ridicat de precizie. De pildă, radare rusești.

Sistemele HIMARS și NASAMS livrate de americani s-au dovedit esențiale pentru anihilarea liniilor de aprovizionare ale rușilor.

În replica, Moscova denunță noi provocări din partea Washingtonului.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministrului rus de Externe: „Washingtonul a devenit practic parte în conflict, dată fiind asistența militară abundentă oferită Ucrainei, iar transferul unor echipamente sofisticate (Patriot - n.r.), care necesită luni de instructaj, ar echivala cu o implicare și mai amplă a armatei americane în ostilități și ar putea antrena consecințe”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult