Zelenski se întâlneşte cu Erdogan, în Turcia, după ce în două zile a fost în Bulgaria, Cehia, şi Slovacia
Your browser doesn't support HTML5 video.
Preşedintele Ucrainei, caută susţinere, în speranţa ca la summitul NATO de la Vilnius de săptămâna viitoare ţara sa va primi semnale concrete în privinţa aderării viitoare la NATO.
Pe frontul de est, forţele ucraineane au anunţat un avans de un kilometru, în jurul Bahmutului, doar în ultimele 24 de ore.
Pe de altă parte, de la Washington vine un nou ajutor militar, inclusiv cu proiectile cu dispersie, care împrăştie încărcături explozive pe o suprafaţă mare de teren. Însă este un tip de muniţie interzis în peste 120 de ţări ale lumii.
Patrick S. Ryder, purtător de cuvânt Pentagon: ”Aceste proiectile aduc pe câmpul de luptă o capacitate de lovire anti-blindaj sau anti-personal. Cu alte cuvinte, pot conține încărcături care penetrează blindaje sau conțin muniție cu fragmentare, care este anti-infanterie”.
La Praga, preşedintelui ucrainean i s-a promis un nou ajutor militar, inclusiv elicoptere de atac şi obuze de calibru mare. Dar Zelenski le-a cerut aliaţilor în special arme cu rază lungă de acţiune, de care au nevoie forţele ucrainene atât pentru ofensivă, cât şi pentru apărare.
În ultimele săptămâni, numărul rușilor luați prizonieri pe frontul de est a crescut, în ritm cu operațiunile ofensive ale armatei ucrainene, care ia cu asalt tranșeele inamice.
Dar sunt și cazuri în care, de teamă că ar putea fi executați sau torturați, rușii preferă să moară decât să cadă în mâinile ucrainenilor.
Unul dintre militarii ruși capturați în urma acestei operațiuni a stat de vorbă cu reporterii CNN, într-o închisoare din estul țării.
Prizonier rus: ”Credeam că până acolo mi-a fost. Am trecut arma pe "foc cu foc" și m-am gândit să mă împușc, dar nu am putut să o fac”.
În urma unui schimb de prizonieri, 45 de ucraineni capturați în decursul războiului, cei mai mulţi răniţi, s-au întors acasă.
Preşedintele Zelenski este într-un turneu european, căutând sprijin înaintea summitului NATO de la Vilnius, de săptămâna viitoare.
Volodimir Zelenski: ”Ce ar fi ideal pentru noi? Dorim să fim invitați să ne alăturăm NATO. Înțelegem că pot apărea complicații dacă dorim să obținem sprijinul general al tuturor partenerilor din alianță. Este o provocare. Dar noi trebuie să transmitem un semnal clar, că acesta este un moment de cotitură pentru noi”.
Zelenski a ajuns în această seară la Istanbul, după ce - a vizitat Bulgaria, Cehia şi Slovacia. A fost în Bulgaria în primul rând pentru a se întâlni cu cabinetul pro-NATO și pro-UE al premierului Nikolai Denkov, care susține exportul de armament în Ucraina. Însă întrevederea cu președintele Bulgariei Rumen Radev, fost șef al forțelor aeriene, care simpatizează Rusia și e echivoc în privința NATO, a mers chiar mai rău decât era de așteptat.
Zelenski: ”Este bine să le dați oamenilor ce au nevoie ca să se poată apăra, pentru că războiul să nu poată ajunge la voi, la polonezi, la români. Doamne ferește să se întâmple vreo tragedie și să fiți în locul meu, iar oamenii care au valori comune să nu vă ajute cu arme. Ce veți face atunci? Veți spune: "Putin, uite teritoriile bulgăre, ia-le!". Nu, ca un președinte adevărat, sunt sigur că nu vă veți compromite țara, suveranitatea”.