Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Zeci de persoane au fost masacrate într-un atac în Papua Noua Guinee. „Puteam auzi femeile plângând”

Zeci de săteni ar fi fost uciși după ce o bandă de tineri a lansat o serie de atacuri într-o regiune izolată din Papua Noua Guinee, scrie BBC.  

Supraviețuitorii masacrului au povestit că au auzit strigătele de durere ale vecinilor lor și au văzut cum alții au fost înjunghiați în timp ce încercau să fugă de bandă în canoe.

Cel puțin 26 de persoane - inclusiv 16 copii - au fost ucise, au raportat mass-media locale, existând temeri că numărul morților ar putea crește la 50, în timp ce căutarea supraviețuitorilor continuă.

Volker Türk, șeful Organizației Națiunilor Unite pentru drepturile omului, a declarat că violențele „șocante” par a fi „rezultatul unei dispute privind proprietatea asupra terenurilor și lacurilor și drepturile utilizatorilor” și a făcut apel la oficiali să „se asigure că cei responsabili sunt trași la răspundere”.

Guvernatorul Allan Bird a declarat pentru ABC News din Australia că există doar 20 de ofițeri de poliție pentru cei 100.000 de oameni care trăiesc în districtul Angoram din provincia Sepik de Est, unde a avut loc atacul.

Citește și
Thomas Matthew Crooks
Ce a căutat pe internet tânărul care a încercat să îl asasineze pe Donald Trump, chiar înainte de atac

Poliția națională a sosit în regiune pentru a ajuta la anchetă - la mai mult de o săptămână după ce au avut loc violențele. Însă, potrivit presei locale, poliția cunoaște deja identitatea celor peste 30 de bărbați care au comis atacurile între 16 și 18 iulie.

„Puteam auzi femeile plângând de durere”

Banda - despre care inspectorul de poliție din Angoram, Peter Mandi, a spus că își spuneau „Nu-mi pasă”, potrivit The Guardian - era înarmată cu pistoale, cuțite și topoare, atacând în primele ore ale dimineții.

Ei și-ar fi violat și ucis victimele, incendiind numeroase case. O femeie a descris cum a plutit ore întregi agățată de un buștean, încercând să rămână tăcută în timp ce atacul se petrecea în jurul ei.

„Puteam auzi femeile plângând de durere, copiii strigând. Am avut noroc că bărbații nu m-au văzut”, a declarat ea pentru ziarul The National.

O altă supraviețuitoare a spus simplu despre atacul „surpriză”: „Am fost neajutorați”. Sătenii care au putut au fugit în tufișurile din jur, lăsând în urmă morții.

Comandantul poliției provinciale, inspectorul principal James Baugen, a descris pentru Post Courier cum cadavrele au fost lăsate „să putrezească” în sat, în timp ce altele au fost luate de crocodili după ce au plutit pe râu.

El a adăugat că mulți dintre morți erau mame și copiii lor. Guvernatorul Bird a declarat că legea și ordinea au fost în declin în regiune în ultimele șase luni. Se crede că proprietatea funciară a fost, de asemenea, cauza unui atac la fel de șocant în Highlands din Papua Noua Guinee în februarie, în care au fost ucise alte 26 de persoane.

În urmă cu un an, escaladarea conflictelor tribale legate de pământ și bogăție a dus la blocarea provinciei Enga timp de trei luni, perioadă în care poliția a impus interdicție de circulație și restricții de călătorie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult