Modifica setarile cookie
Toate categoriile

384 de morți și 540 de răniți după tsunamiul din Indonezia. Imagini din dronă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Natura a lovit cu forță Indonezia. Un oraș a fost măturat de un tsunami cu valuri de trei metri, iar autoritățile au confirmat până acum că 384 de oameni au murit. La fel, răniții se numără cu sutele.

 

În imaginile filmate în primele momente se văd oameni care fug înfricoşaţi când un "zid lichid", venit dinspre ocean, se prăvălește peste oraşul Palu, capitală de provincie, situată pe insula indoneziană Sulawesi. Valurile seismice care aveau aproape 3 metri înălţime au fost ridicate vineri de un cutremur cu magnitudinea 7.5.

Replici puternice au continuat şi sâmbătă. Mii de case s-au dărâmat ori sunt de nelocuit, Printre clădirile grav afectate se numără spitale, dar şi o moschee impunătoare, hoteluri, centre comerciale.

Haosul din oraş a fost sporit de o pană generalizată de curent, aşa că intervenţia echipelor de urgenţă se desfăşoară cu greu. Principala șosea spre Palu a fost blocată de o alunecare de teren. Armata a început să trimită avioane cu alimente şi materiale de primă necesitate din capitala ţării, Jakarta.

Citește și
cutremur Venezuela
Cutremur de magnitudine 7,3 în Venezuela. Imagini filmate în momentul seismului

În zona lovită de dezastru, trăiesc în total cam 600.000 de oameni.

Cele mai multe dintre victime au pierit pe ţărm, unde era în plină desfăşurarea un festival pe plajă

Avertizarea de tsunami a fost emisă după cutremurul iniţial, produs la ora locală 18:00. Dar a fost ridicată după numai o oră, iar agenţia meteorologică indoneziană a fost aspru criticată pentru asta. Oficialii susţin, însă, că valurile seismice au lovit când avertizarea era încă în vigoare.

Imagini realizate cu drona arată dezastrul provocat de tsunami.

Desfășurarea evenimentelor:

UPDATE 16:10  Ministerul român al Afacerilor Externe transmite sincere condoleanţe familiilor victimelor cutremurului din insula Sulawesi, Republica Indonezia.

"În aceste momente de profundă durere, Ministerul Afacerilor Externe îşi manifestă întreaga compasiune şi solidaritate cu poporul şi autorităţile indoneziene şi îşi exprimă totodată profundul regret pentru numărul extrem de ridicat al victimelor, precum şi pentru serioasele pagube materiale cauzate de această catastrofă naturală", se arată într-un comunicat transmis sâmbătă Agerpres. de MAE.

UPDATE 15:30 Numărul răniţilor a crescut la 540. Oficialii au solicitat, într-o informare de presă, ”personal, voluntari şi utilaje speciale”.

Preşedintele indonezian Joko Widodo a anunţat că armata a fost chemată să ajute în operaţiunile de căutare a victimelor în zonă.

Mii de case s-au prăbuşit, împreună cu spitale, hoteluri şi centre comerciale.

UPDATE 10.30 ”384 de persoane au murit”, potrivit datelor de la spitale, a anunţat sâmbătă Sutopo Purwo Nugroho, un purtător de cuvânt al agenţiei indoneziene de gestionare a catastrofelor.

UPDATE 09.00 Cel puţin 48 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului cu magnitudinea 7,5, urmat de un tsunami cu valuri de până la doi metri, care a afectat vineri Insula Sulawesi din centrul Indoneziei, scrie Reuters, potrivit News.ro. De asemenea, peste 350 de oameni au fost răniţi.

Seismul, urmat de un tsunami, care a zguduit vineri insula Sulawesi din Indonezia s-a soldat cu "mulţi morţi", a indicat sâmbătă un oficial al serviciilor de urgenţă, fără a putea furniza pentru moment un bilanţ precis, transmite AFP.

Un fotograf al AFP prezent la Palu, oraş cu 350.000 de locuitori, pe coasta de vest a insulei, a văzut zeci de cadavre.

"Cele mai multe informaţii despre victime vin din Palu şi (din regiunea) Donggala", a indicat, la postul de televiziune Kompas, Sutopo Purwo Nugroho, purtător de cuvânt al Agenţiei de gestionare a catastrofelor naturale din Indonezia.

Treizeci de cadavre se află la un spital din zonă, potrivit unui responsabil local din sănătate.

"Sunt 30 de morţi la spital. Cazuri care trebuie operate de specialişti - 12, iar 9 persoane prezintă traumatisme craniene", a arătat Komang Adi Sujendra la Metro TV.

Cutremurul de pământ cu magnitudinea de 7,5, potrivit institutului american USGS, a lovit centrul insulei Sulawesi vineri, la scurt timp după ora locală 18.00 (10.00 GMT), şi s-a produs la adâncimea de 10 kilometri, la doar câteva ore după un prim seism, mai redus ca intensitate, care a ucis cel puţin o persoană în aceeaşi regiune.

Cutremurul a avut o magnitudine mai mare decât seria de seisme violente care au făcut peste 500 de morţi şi aproximativ 1.500 de răniţi în luna august pe insula Lombok, la câteva sute de kilometri sud-vest de Sulawesi.

Cel de-al doilea cutremur de vineri a fost urmat de un tsunami cu înălţimea de 1,5 m, la ora locală 18,22, ce a lovit Palu.

"Am primit informaţii potrivit cărora mai multe clădiri au fost distruse în urma cutremurului", a declarat anterior purtătorul de cuvânt al Agenţiei de gestionare a catastrofelor naturale din Indonezia, Sutopo Purwo Nugroho. "Rezidenţii au intrat în panică şi au fugit din locuinţele lor", a adăugat el.

Imaginile prezentate de aceeaşi agenţie arată un centru comercial grav avariat în oraşul Palu, cu cel puţin un etaj al clădirii fiind prăbuşit. Alte fotografii stau mărturie pentru distrugerile importante suferite de multe clădiri, prezentând însă şi şosele şi trotuare fisurate.

Echipele de salvare au fost trimise în zonele cele mai afectate, a precizat acelaşi oficial indonezian.

Agenţia de gestionare a catastrofelor naturale a emis iniţial o alertă de tsunami în urma seismului, pe care a anulat-o ulterior.

Cu toate acestea, oraşul Palu din insula Sulawesi din centrul Indoneziei a fost lovit de un tsunami, declanşat de al doilea seism de vineri, a anunţat un reprezentant al acestei agenţii.

"Un tsunami veritabil a lovit Palu", un oraş situat la o distanţă de aproape 80 de kilometri de epicentrul seismului, a confirmat Rahmat Triyoni, coordonatorul Centrului pentru seisme şi tsunami din cadrul Agenţiei indoneziene de geofizică, pentru postul de televiziune Kompas.

Seismul a fost resimţit până în sud, la Makassar, capitala insulei. Pământul s-a zguduit şi pe insula învecinată Kalimantan, la Samarinda, o localitate aflată de cealaltă parte a strâmtorii Makassar.

Cutremurul s-a simţit şi în Toraja, o localitate aflată la 175 de kilometri faţă de Palu.

Indonezia, un arhipelag alcătuit din 17.000 de insule, s-a format la convergenţa a trei mari plăci tectonice (indo-pacifică, australiană şi eurasiatică) şi se află în Cercul de Foc al Pacificului, o regiune marcată de o puternică activitate seismică.

Pe 26 decembrie 2004, Indonezia a fost lovită de o serie de seisme devastatoare, inclusiv de un cutremur cu magnitudinea 9,1, produs pe insula Sumatra. Acel seism a provocat un tsunami puternic, care a ucis 220.000 de persoane în regiune, din care 168.000 în Indonezia.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult