Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„E tatăl nostru, e totul pentru noi!”. Turcii au ieșit câtă frunză, câtă iarbă pentru a celebra triumful „sultanului” Erdogan

Your browser doesn't support HTML5 video.

Susținătorii lui Recep Erdogan au sărbătorit pe străzi, după ce liderul turc, aflat la putere de 20 de ani, a fost reales pentru un nou mandat prezidențial.

El a câștigat cu puțin peste 52% din voturi. Și chiar dacă a fost prima oară când a avut nevoie de al doilea tur de scrutin, victoria a întărit imaginea lui Erdogan, după ce a redefinit politica internă, economică, de securitate și politică externă în țara membră NATO cu 85 de milioane de oameni.

Turcii au ieșit cu zecile de mii pe străzile marilor orașe pentru a sărbători rezultatul alegerilor.

Fan: „Îl iubesc de nu mai pot. E tatăl nostru, bunicul nostru, e totul pentru noi!”.

Cu o oră înainte de miezul nopții, presedintele reales a ajuns la Ankara, în Capitală, și a iesit impreună cu soția în balconul palatului prezidențial. Împăciuitor și abil, cel supranumit "Sultanul" a pledat pentru unitate.

Citește și
Moment uluitor în timpul întâlnirii dintre Erdogan și Iohannis. Președintele Turciei s-a interesat de Gică Hagi
Mesaj al președintelui Klaus Iohannis pentru Recep Erdogan, după câștigarea alegerilor prezidențiale: ”Aștept cu nerăbdare”
Erdogan: „Câștigătoare e întreaga Turcie! Nimeni nu a pierdut astăzi!”

Recep Erdogan, președintele reales al Turciei: „Nu suntem noi singurii câștigători! Câștigătoare e întreaga Turcie! Nimeni nu a pierdut astăzi! Toți cei 85 de milioane de turci au câștigat! Nu ne simțim ofensați, furioși ori ranchiunoși pe nimeni. E vremea să lăsam deoparte disputele și conflictele electorale și să ne unim în jurul obiectivelor și visurilor naționale!”.

Aaron David Miller, fost oficial al Departamentului de Stat: „Erdogan a jucat cartea identității, a Islamului, a naționalismului și s-a străduit să descrie Turcia drept victimă. Victimă a mișcării LGBT, a imperialismului occidental, cu precădere a Statelor Unite. Totodată, a încercat să-l asocieze pe rivalul său cu ceea ce numește 'terorismul kurd'”.

Nici nu se încheiase numărătoarea voturilor, când Erdoan și-a proclamat victoria.

Președintele a ieșit în fața reședinței sale din Istanbul, de unde a salutat mulțimea cocoțat pe autobuzul de campanie. Nu s-a abținut de la o o ironie la adresa rivalului său: Pa, pa, Kemal!".

Erdogan, felicitat de Putin

Este rezultatul pe care îl aștepta și Vladimir Putin, care a fost printre primii care l-a felicitat pe Erdogan.

Dar și conducători occidentali, de la Joe Biden la Emmanuel Macron, Klaus Iohannis ori Ursula von der Leyen s-au grăbit să-l felicite pe Erdogan. Semn că nimeni nu vrea sub nicio formă o criză politică în Turcia.

În tabara opozi5ției, amărăciunea și dezamăgirea sunt copleșitoare. Deși a recuperat o jumătate de milion de voturi din diferența de după primul tur, lui Kemal Kâlîcidarolu tot i-au lipsit două milioane de voturi.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult