Modifica setarile cookie
Toate categoriile

”Zarurile au fost aruncate”. De ce Ucraina ar fi putut juca la noroc cu o incursiune în Rusia

Kievul avea nevoie de o victorie, dar nu de un pariu.

Decizia Ucrainei de a lansa o mare parte din resursele sale militare limitate peste graniță în Rusia - în urmărirea titlurilor, dar, până acum, cu un obiectiv strategic neclar - marchează un moment de disperare sau inspirație pentru Ucraina. Și, probabil, anunță o nouă fază a războiului, scrie CNN.

Nu pentru că incursiunile în Rusia ale Ucrainei sunt cumva noi - ele se întâmplă de peste un an, în principal de către cetățeni ruși, luptând pentru Ucraina cu un evident ajutor militar ucrainean, dar fără un rol oficial public.

Pare nou pentru că acesta este, cel puțin potrivit Rusiei, armata ucraineană regulată care lansează un atac asupra Rusiei și o aruncare rară a zarurilor de către conducerea armatei ucrainene, ale cărui mișcări au fost criticate în principal în ultimele 18 luni ca fiind prea lente și conservatoare.

Marți, Kiev a luat resurse și trupe proaspete și le-a lansat adânc în Rusia.

Efectul imediat a satisfăcut două nevoi: un titlu care să implice jenă pentru Rusia și avansul ucrainean și altul potrivit căruia trupele Moscovei ar trebui să se împrăștie pentru a-și întări granițele. După săptămâni de vești proaste pentru Kiev, în care forțele rusești au avansat încet, dar inexorabil, către centrele militare ucrainene Pokrovsk și Sloviansk, Moscova este nevoită să își consolideze linia frontului esențială - propria graniță.

Dar chiar dacă Kievul a refuzat să comenteze miercuri despre ceea ce președintele rus Vladimir Putin a numit o „provocare majoră”, înțelepciunea acestui pariu a fost pusă sub semnul întrebării de unii observatori ucraineni.

Este posibil să existe o strategie mai mare în joc aici.

Sudzha, acum cel puțin parțial sub control ucrainean, este lângă un terminal de gaz rusesc, chiar la graniță, care este esențial pentru furnizarea de gaz din Rusia, prin Ucraina, către Europa. Se spune că acest aranjament se va încheia în ianuarie, iar aceasta ar putea fi o încercare de a reduce o sursă lucrativă de finanțare pentru Moscova, care a înfuriat Kiev-ul de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în 2022. (Până joi, nu existau indicii publice privind afectarea aprovizionării cu gaz).

Cu toate acestea, până la apariția importanței mai largi a acestei incursiuni, rămâne o uriașă întrebare cu privire la obiectivele strategice ale lui Oleksandr Sîrski, comandantul relativ nou al forțelor ucrainene.

Disputele din cadrul comandamentului său au apărut recent la suprafață, subordonații mai tineri punând la îndoială dorința lui Sîrski de a îndura victime semnificative în bătăliile de uzură de pe linia frontului, în care forța de muncă superioară a Rusiei de obicei prevalează.

Este o mentalitate sovietică, iar Sîrski este din acea eră. Dar cei care mor sau se întorc acasă ca amputați sunt adesea din generația tânără, care prețuiește mai mult dexteritatea și viclenia decât persistența brută.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult