Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Ar fi un dezastru”. Ungaria poate primi o lovitură dură de la Washington. Fost ambasador: Este ultimul avertisment al SUA

Un fost ambasador al Ungariei în SUA avertizează că restricțiile impuse pentru maghiari în cadrul programului Visa Waiver este ultimul avertisment al Washingtonului că Ungaria își poate pierde cu ușurință privilegiile în relația cu Statele Unite.

András Simonyi, fost ambasador la Washington, a spus că Ungaria a intrat a intrat în programul american Visa Waiver cu susținere politică, și că țara poate pierde cu ușurință privilegiul ca cetățenii săi să fie scutiți de vize dacă guvernul Orbán nu înțelege semnalele - a declarat András Simonyi, fost ambasador la Washington, „ceea ce ar fi un dezastru”, potrivit Nepszava.hu.

„Acest lucru nu aparține Ungariei și nici vreunei națiuni, este un privilegiu, un semnal din partea statului american – Guvernul și Congresul – că țara respectivă se bucură de un statut special în Statele Unite”, a adăugat András Simonyi.

Ambasada SUA la Budapesta a anunțat marți că va limita participarea Ungariei la programul de scutire de viză, motivând că Budapesta nu a remediat vulnerabilitățile de securitate semnalate în mod repetat de Washington.

Ungaria a acordat cetățenie unui număr de aproximativ un milion de persoane între 2011 și 2020 - majoritatea etnici maghiari care locuiesc în statele vecine - "fără să existe măsuri de securitate adecvate pentru a le verifica identitatea", a precizat ambasada SUA.

Reuters precizează că acordarea cetățeniei a fost o mișcare politică a lui Viktor Orban în urma căreia a câștigat voturi la alegerile ulterioare.

Potrivit lui András Simonyi, această decizie poate fi interpretată ca un fel de ultimatum, prin care Washingtonul transmite Ungariei că își poate pierde cu ușurință privilegiile.

„Dacă guvernul ungar nu înțelege semnalele americane și continuă pe această cale, se va ajunge la excluderea noastră din programul de scutire de vize. Aș considera acest lucru un dezastru pentru țara noastră, nu doar pentru că i-ar afecta pe maghiarii care călătoresc, ci și pentru că Ungaria ar fi devalorizată chiar și în cadrul Uniunii Europene, și ar fi plasată în a doua clasă”, a mai spus fostul ambasador.

Din cele 27 de state membre ale UE, doar Bulgaria, Cipru și România, care se află în prezent în afara spațiului Schengen, nu fac parte din programul Visa Waiver. Până acum, doar două state latino-americane au fost excluse din programul american de scutire de viză, acordat pentru 40 de țări: Argentina în 2001 și Uruguay în 2003.

În cazul lor, privilegiile au fost revocate deoarece economiile țărilor afectate s-au prăbușit și din ce în ce mai mulți cetățeni abuzau de scutirea de viză, depășind perioada de ședere și stabilindu-se ilegal în Statele Unite.

Cu toate acestea, guvernul Orbán continuă să se abțină de la cooperarea cu Statele Unite, susținând că SUA solicită datele tuturor celor 900.000 de maghiari cu dublă cetățenie aflați în străinătate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult